MAGAZIN PREPORUKA

RIJEDAK FENOMEN: Na GAK-u u Skoplju rodila se beba u ,,amnionskoj vreći”

Foto: minareport.com

Neobičan porođaj dogodio se na Univerzitetskoj klinici za ginekologiju i akušerstvo (GAK) u Skoplju. To je medicinsko čudo i rijetka pojava – porođaj u amnionskoj vreći, koji se događa jednom u 80 hiljada slučajeva, prenose danas makedonski mediji, a o tome saopštava i ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče.
Beba je rođena uz pomoć ginekološkinje dr Elene Đorđevske-Nikolovske, koja je zajedno sa koleginicom dr Katerinom Nikoloskom carskim rezom porodila trudnicu koja je nosila blizance.

Dr Elena Đorđevska-Nikolovska (desno) sa koleginicom Katerinom Nikoloskom (foto: pedijatar.mk)

– Kao ginekolog-akušer sa 18 godina radnog iskustva na Univerzitetskoj klinici za ginekologiju i akušerstvo u Skoplju, imala sam priliku zajedno sa koleginicom dr Nikoloskom da porodim carskim rezom pacijentkinju koja je nosila blizance. Nakon što je rodila prvu beba, rođenje druge bebe sa ,,vodenim omotačem” je počelo. Cio tim u operacionoj sali u jednom je trenutku bio iznenađen ovom prirodnom pojavom, uprkos velikom broju porođaja koje obavljamo svakodnevno. Zaista, tada shvatamo koliko je savršena priroda i kako je sve stvari savršeno stvorila – kaže dr Elena Đorđevska-Nikolovska za medije.

Detalj sa porođaja (foto: pedijatar.mk)

Za vrijeme trudnoće, beba se smješta u majčinu matericu, u omotaču nazvanom ,,amnionska vreća”, napunjenom tečnošću koja tokom svog razvoja štiti od bakterija i virusa iz spoljašnjeg okruženja. Omotač podržava posteljicu i pupčanu vrpcu da bi obavljali svoje funkcije – da donose kiseonik i hranljive materije od majke do bebe. Na taj način beba se razvija i opstaje zaštićena u majčinoj materici.
– Tokom porođaja, veoma se rijetko dešava da „amnionska vreća“ ne pukne i da se dijete rodi zajedno sa pupčanom vrpcom, kao što je bilo u materici. Još je rjeđe kada se to čini carskim rezom – objašnjava dr Đorđevska-Nikolovska, naglašavajući da je to izuzetno rijetka pojava u prirodi, a vjeruje se da takvo rađanje donosi sreću i bebi i cijeloj porodici.

Izvor: tv21.tv