ART PREPORUKA

ZAGREB: Rajko Dujmić biće sahranjen u Aleji velikana

Foto: Darko Jelinek

Sjutra bi Rajko Dujmić proslavio 66. rođendan. Ali, umjesto slavlja, njegova porodica priprema sahranu, piše RTL.

Dujmić će biti sahranjen u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju. Zemljište za grob među zaslužnim građanima porodici Rajka Dujmića ustupiće Grad Zagreb.

– Komisija predlaže gradonačelniku Grada Zagreba zaključak i temeljem tog prijedloga gradonačelnik Grada Zagreba može donijeti zaključak o dodjeli zemlje za grobno mjesto čije troškove snosi Grad Zagreb – kazao je Patrik Šegota, vođa Podružnice Gradskih groblja Zagrebačkog holdinga za RTL.

Tu su grobovi Vatroslava Lisinskog, Ede Murtića, Dražena Petrovića i drugih velikana. Na tom dijelu Mirogoja cijene zemljišta prilično su visoke.

– U lokaciji Aleja imali smo grobna mjesta koja su se tamo prodavala po cijeni od 160.000 kuna – izjavio je Šegota za RTL.

Troškove izgradnje grobnice i same sahrane pokriva porodica. Međutim, u Dujmićevom slučaju i Društvo hrvatskih skladatelja spremno je da da svoj doprinos. Ispred sjedišta njihovog Društva vijori se crna zastava. Izgubili su jednog od najplodonosnijih članova.

– To bi svakako bilo nešto što bismo mi podržali, s obzirom da sasvim sigurno postoji veliki broj obožavaoca, prijatelja koji će idućih godina poželjeti da posjete Rajkov grob. Mislimo da bi bilo dobro da to bude mjesto koje će lako naći na groblju – kazao je Antun Tomislav Šaban, sekretar Hrvatskog društva skladatelja.

Pokop u Aleji velikana ima proceduru koja može i potrajati. Rajkova porodica odlučila se na kremaciju koja će biti sljedeće nedjelje na zagrebačkom krematorijumu. Ali, kolege i prijatelji razmišljaju da se od Rajka oproste i uz ono što je on najviše volio, uz muziku.

– Mi ćemo prirediti jednu komemoraciju ili možda i koncert, još nemamo tačnu definiciju toga, ali to će svakako biti u septembru. Znači, kad se ljudi vrate s godišnjih odmora, s mora. Nema potrebe da žurimo i želimo samo da to bude dostojanstveno i primjereno Rajkovom značaju i veličini – izjavio je Šaban.

Veličini koja ostaje i kad odlazi.

Izvor: rtl.hr

kud duga