MAGAZIN PREPORUKA

INFLUENSERI BI BESPLATNU HRANU: Zbog odgovora ovog vlasnika restorana brišu poruke

Priče o influencerima koji su žicali besplatne usluge, ljetovanja i večere, te o vlasnicima koji su ih odbijali već su se pojavljivale na društvenim mrežama.

Vlasnik restorana iz Grčke nije ih odbio, već im je pružio priliku da budu nesebični. Pokazalo se da nisu takvi, te ih je time odbio efikasnije od onih koji koriste grube riječi.

Ono što im je on ponudio jeste da, ipak, plate obrok koji pojedu kod njega, a on će donirati hrane u iznosu koji su mu dali ljudima kojima je hrana potrebna. Poslije toga influenceri mogu tagovati restoran, restoran će tagovati njih, obje strane će se pohvaliti svojom nesebičnošću, osjećati se dobro jer su dobri ljudi i svi srećni i zadovoljni.

Pokazalo se da influencerima takav dogovor ne odgovara. Kako kaže vlasnik, nijedan nije pristao na njegovu ponudu, a desetine njih mu se javljaju svake godine.

Skrinšotove dopisivanja s influencerima nedavno je objavio na Redditu.

– Moja porodica ima restoran na grčkom ostrvu. Ovako odgovaramo influencerima koji žicaju besplatnu hranu u zamjenu za reklamu na društvenim mrežama. Svake godine dobijemo na desetine ovakvih poruka: ,,Ja sam influencer, mogu li doći da jedem kod vas u zamjenu za objavu fotografije vašeg restorana na Instagramu?” – napisao je vlasnik restorana.

Poruke koje dobiju uglavnom glase ovako: ,,Pozdrav, nadam se da ste dobro. Nedavno sam čuo za vaš restoran preko prijatelja koji je rekao da poslužujete odlična grčka i veganska jela. Voljeli bismo da dođemo kod vas u zamjenu za objavu na društvenim mrežama. Posjetio sam Grčku nekoliko puta i zbilja mi je teško da nađem mjesta s veganskim i vegetarijanskim jelima. Volio bih o tome da obavijestim svoju publiku. Na Kosu ću biti od 18. do 21. jula.”

Posljednje tri godine iz restorana na takve ponude odgovaraju ovako: ,,Hvala vam puno, ali naš restoran ima pravilo. Naplaćujemo jela influencerima, međutim, hranu iste vrijednosti doniramo ljudima koji su u finansijskim problemima.”

Pokazalo se da influencere takva ponuda ne zanima.

– Nijedan nije prihvatio da dođe pod tim uslovom. U većini slučajeva nisu nam ni odgovorili, a neki obrišu poruku koju su poslali. Dragi influenceri, samo ispadate budale pokušavajući da stvorite kosmopolitski stil života utemeljen na žicanju – poručio je vlasnik.

Izvor: Index.hr