Porto Novi
ART PREPORUKA

ART: Program manifestacije Podgoričko kulturno ljeto

U okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, u ponedjeljak, 10. avgusta na Muzičkoj kapeli na Kruševcu, koncert će održati Nedeljko Pejović (gitara) i Jelena Perović (violina), najavljeno je danas.

Koncert će početi u 21 sat.

U utorak, u saradnji Državnog arhiva sa Cetinja, Glavnog grada Podgorice – Sekretarijata za kulturu i sport i JU Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“, u okviru obilježavanja 110 godina od obnove crnogorskog kraljevstva, na Trgu nezavisnosti, biće postavljena dokumentarna izložba.

Autori izložbe su: Velimir Vujačić, Srđan Pejović i Luka I. Milunović. Izložba je naslovljena: “Obnova crnogorskog kraljevstva i jubilarne svečanosti 1910. godine”.

U Predgovoru za Katalog dokumentarne izložbe Državnog arhiva, autori su naveli sljedeće:

“U želji da naučnoj, stručnoj i široj javnosti ukaže na značaj jubilarnih svečanosti 1910. godine (proslava pedesetogodišnjice vladavine kralja Nikole, zlatna svadba kraljevskog para i proglašenje Crne Gore za kraljevinu), Državni arhiv Crne Gore je, pored ostalog, pripremio i izložbu dokumenata na ovu temu. Dokumentarna izložba je izabrana kao naučno popularna forma koja omogućava da se zadovolji ambicija priređivača i naučnoj i široj javnosti predstavi dokumentarna riznica, a sa druge strane da se ugodi oku posmatrača i eventualno zadovolji naučna znatiželja. Cijenimo da naš pokušaj ima opravdanje budući da značaj jubilarnih svečanosti dosad nije istaknut i određen.Same jubilarne svečanosti 1910. godine predstavljaju zenit i vladalačke kuće Petrović Njegoš i samog kralja Nikole.”

Na Trgu nezavisnosti, izložba će biti dostupna javnosti do 26. avgusta.

-U subotu, 15. avgusta u 18 sati, u Mediteranskom vrtu na brdu Gorica predavanje pod naslovom Flora Gorice održaće doc. dr Danijela Stešević – dodaju organizatori u saopštenju.