PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: Kamelija – simbol ljubavi i ženstvenosti

Kamelija važi za najstariju kultivisanu biljku na svijetu, a porijeklom je iz istočnih djelova Azije, gdje se i danas koristi njen mnogo popularniji naziv – Japanska ruža.

Na Dalekom Istoku, ona predstavlja neku vrstu religijskog simbola. Ne samo što se može čuti da kamelija prati puteve budističkih sveštenika, već se često može naći i u mnogim hramovima kao i na grobljima. U njihovim očima, kamelija je cvijet nad cvjetovima, jedini koji u sebi objedinjuje ljepotu anemone, eleganciju ruže i prefinjenost orhideje. U njenom krupnom i punom cvijetu vidimo direktnu sliku nadmoći, pobjede nad materijalnim, slobode ali i novih početaka.

Osim očigledne raskoši i ljepote, ovaj cvijet svojim izgledom asocira i na duhovnost, mir, čast, perfektan balans koji postoji u prirodi. U kineskoj tradiciji kamelija označava lijepu djevojku, a savršen izgled ovog cvijeta se oduvijek povezuje i sa svim onim vezama kod kojih je akcenat na trajnosti, odnosno odnosima koji prkose kako vremenu tako i svim mogućim preprekama. Štaviše, na Istoku se smatra da je latica cvijeta simbol duha mlade djevojke, dok je takozvana čašica cvijeta (koja u slučaju kamelije pada uporedo sa njenim laticama) simbol mladog momka koji se zavjetuje da brine i štiti djevojku. Odatle i jasna asocijacija na savršenstvo njihove zajednice i beskrajnu posvećenost koja, na kraju krajeva, i predstavlja osnovu svake prave ljubavi.

Kamelija jedan od najpopularnijih cvjetova kojim se iskazuje ljubav, požuda i strast. Ovo posebno važi za kamelije crvene boje. Ružičaste se, s druge strane, uglavnom vezuju za ljubavnike koje nešto (ili neko) razdvaja, pa se tako one poklanjaju osobama za kojima naše srce žudi. Bijela kamelija prenosi poruku divljenja, pa se slobodno može reći da darovanjem ovog cvijeta naglašavamo nečiju ljupkost i ženstvenost. Suprotno duboko ukorenjenom uvjerenju da je poklanjanje cvijeća strogo rezervisano samo za žene, kamelija poklonjena muškarcu ima svoje posebno značenje – simbol je sreće!

 

Izvor: Simboli.rs