Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

NKT: Rusija i Azerbejdžan na „zelenoj listi“, dodatak na zaradu zaposlenima u domovima za stare i JU „Komanski most“

Na sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) kojom je predsjedavao Milutin Simović ažurirana je lista država čiji rezidenti mogu ući u Crnu Goru tako što će rezidentima Ruske Federacije i Republike Azerbejdžana biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez dodatnih uslova, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Operativni štab za turističku privredu predložio je NKT-u, između ostalog, da Ruska Federacija i Republika Azerbejdžan budu dodate na „zelenu listu“ država čiji rezidenti mogu da ulaze u Crnu Goru bez ostalih uslova, kao i da NKT razmotri dalju liberalizaciju ulaska u Crnu Goru rezidenata država Zapadnog Balkana.

– Sagledavajući epidemiološku situaciju u državama našeg okruženja, i naročito pouzdanost i relevantnost dostupnih podataka, kao i potrebe naše turističke privrede i nacionalne interese Crne Gore, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je ocijenilo da nema smetnji za liberalizaciju ulaska ruskih i azerbejdžanskih rezidenata dok je odluka o rezidentima država okruženja prolongirana dok IJZ ne dostavi procjenu epidemiološkog rizika po Crnu Goru po osnovi liberalizacije ulaska rezidenata zemalja okruženja i to za svaku državu pojedinačno – kažu iz NKT-a u saopštenju.

Podsjećamo, po današnjim podacima World Metersa, Rusija je na četvrtom mjestu. Danas je prijavljeno 5,394 novozaraženih od ukupno 856,264 i 79 preminulih, od ukupno 14,207. Aktivnih slučajeva je 188,464, dok je oporavljenih ukupno 653,593. Azerbejdžan je na 56. mjestu. Danas je 241 novozaraženi od ukupno 32,684, šest je preminulih, od ukupno 468. Aktivnih slučajeva je 4,456, dok je ukupno oporavljenih 27,760.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je analizirajući djelovanje svih segmenata sistema naročito istaklo profesionalan rad i veliko požrtvovanje zaposlenih u domovima za stare i JU Zavod „Komanski most“, navodi se u saopštenju.
– Stoga je resornom ministarstvu preporučeno da se zaposlenima u ovim ustanovama dodijeli za vanredne napore jednokratna materijalna naknada – kažu iz NKT-a.

B.R.