Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

MUGOŠA: Pravi se medveđa usluga time što se ne otkrivaju kontakti

Foto: Screenshot

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša i danas je apelovao na građane da prijavljuju kontakte.

– Svaki dan imamo sve više oboljelih i infekcija je na visokom nivou. Moramo povesti računa o svom ponašanju. Što više poštujemo mjere, mi ćemo imati bolju situaciju – kazao je Mugoša.

On je istakao da je mali broj kontakata prijavljen, te da to govori da je neprijavljivanje kontakata postalo praksa.

– Pravi se medveđa usluga time što se ne otkrivaju kontakti. Molim da se svi kontakti prijave, kako bi uspostavili sistem sprečavanje širenja korona virusa – rekao je Mugoša.

On je pozvao na poštovanje osnovnih mjera u sprečavanju širenja korona virusa kao što je nošenje maski, održavanje higijene, distance…

– Poštovanjem mjera čuvamo sebe, najbliže i stavićemo epidemiju pod kontrolu – kazao je Mugoša.

Rješenje o samoizolaciji dobilo je 870 osoba, dok je u karantinu 25 građana Crne Gore.

Što se tiče pitanja da li je, ako se, kao u Srbiji, epidemiološka situacija pogorša nakon izbora, spreman da snosi odgovornost i podnese ostavku, Mugoša je odgovorio da i na to ima ,,jednostavan odgovor” i da ,,odgovornost je na onome ko poštuje ili ne poštuje mjere.”

– Da ja Vama postavim pitanje – Zašto bih ja odgovarao za vas, ako vi ne poštujete mjere – obratio se Mugoša novinaru koji mu je postavio pitanje o podnošenju ostavke i snošenju odgovornosti.

Danas će, na sjednici NKT koja počinje u 18 sati, biti govora i o otvaranju granica, kazao je Mugoša.

Infektološkinja Opšte bolnice Berane dr Lidija Kljajić je kazala da najveće priznanje za bolnicu u Berane je to da su regionalni centar Kovid-19, te da je prepoznat trud i rad medicinskih radnika u suzbijanju i kontroli korona virusa.

– Mi imamo 110 kreveta i dovoljan broj medicinske opreme, tako da smo uspjeli da od samog početka odolimo izazovu i odgovoramo na ovaj zadatak. Od 110 kreveta uvijek ima slobodnih mjesta da svi pacijenti mogu doći na bolničko liječenje – kazala je Kljajić.

Ona je dodala da su Kovid centar za osam opština sjevera Crne Gore: Berane, Mojkovac, Bijelo Polje, Kolašin, Plav, Petnjica, Rožaje i Gusinje, odnosno za 180 hiljada građana.

– Ističem izvanrednu saradnju sa Kliničkim centrom, posebno sa doktorkom Marinom Ratković. Sarađujemo i sa Opštom bolnicom u Bijelom Polju. Tamo je dva puta sedmično infektološka ambulanta, kako bi se pružile usluge pacijentima koji to zahtijevaju i to srijedom i subotom – rekla je Kljajić.

U beranskoj bolnici od početka juna do sada hospitalizovana su 182 pacijenta, pet je premješteno u Klinički centar. Do sada su u OB Berane imali 15 smrtnih slučajeva, a na respiratoru su bila dva pacijenta.