DRUŠTVO PREPORUKA

BIH: Još 170 zaraženih korona virusom, sedam osoba preminulo

U Kantonu Sarajevo potvrđen je 101 novi slučaj zaraze korona virusom, od čega je 81 osoba iz porodičnih klastera, te su u samoizolaciji odranije, navode u jutrošnjem izvještaju iz Zavoda za javno zdravlje Kantona Sarajevo.
Radi se o rezultatima analize provedene u protekla 24 sata nad uzorcima prikupljenim u periodu od 29. do 31. jula ove godine.

Obrađeno je 318 testova, među kojima je pomenutih 101 bio pozitivan na ovaj virus. U isto vrijeme, 74 osobe su oporavljene u Kantonu Sarajevo.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizovano je 68 osoba i sve su vitalno stabilne.

Nažalost, u protekla 24 sata preminule su tri osobe, čime je broj umrlih U Kantonu Sarajevo uzrokovan korona virusom povećan na 38.

Osam osoba je otpušteno sa ovog bolničkog liječenja.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.249 slučajeva, a od početka pandemije u ovom kantonu se oporavilo 1.168 osoba.

U periodu od 18. jula do 01. augusta ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravlja KS naloženo je 1.678 samoizolacija.

Zbog pojave velikog broja slučajeva iz porodičnih klastera, Zavod za javno zdravlje KS juče je ponovo uputio javnosti smjernice o mjerama za sprečavanje i kontrolu infekcije za osobe za koje se sumnja ili su potvrđeni slučajevi infekcije korona virusom koje imaju blage simptome i ne zahtjevaju hospitalizaciju, već se samoizolovanje provodi kod kuće.
Republika Srpska

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 522 laboratorijska uzorka, a virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 69 osoba.
Radi se o 48 muških i 21 ženskoj osobi, od kojih je 16 mlađe, 40 srednje i 13 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, sedam osoba je iz Bijeljine, šest iz Zvornika, pet je iz Foče, četiri osobe su iz Šamca, po tri osobe su iz Banjaluke, Višegrada, Dervente, Doboja, Istočnog Novog Sarajeva, Kozarske Dubice, Modriče, Pala, Prijedora i Teslića, po dvije su iz Gradiške, Mrkonjić Grada, Rogatice, Han Pijeska i Čelinca i po jedna osoba je iz Bileće, Istočne Ilidže, Kotor Varoša, Prnjavora, Sokoca, Ugljevika i Šipova.

U posljednja 24 sata Institutu za javno zdravlje RS prijavljena su četiri smrtna slučaja kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo ovog virusa. Radi se o muškarcu starije životne dobi iz Ljubinja, muškarcu starije životne dobi iz Petrova, muškarcu starije životne dobi iz Bijeljine i ženi starije životne dobi iz Višegrada.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 4.911 slučajeva korona virusa, a preminule je ukupno 173 osobe kod kojih je potvrđen test na koronu.

Do sada se oporavilo ukupno 2.534 osobe (123 u posljednja 24 sata), a na SARS-CoV-2 testirano je ukupno 50.873 osobe.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 263, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 70, a u opštim bolnicama 193. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 4.442 osobe, a nadzor je završen kod 43.580 osoba.
Izvor: klix.ba