PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: Bijela rada – cvijet koji simbolizuje čednost i odanost

Bijela rada, poznata i kao krasuljak, je cvijet koji je oduvijek važio za moćan simbol nevinosti i čistote. Pogled na ovu jednostavnu, a ipak tako upečatljivu biljku vraća u djetinjstvo, sjeća na najdraže ljude iz tog perioda, bezbrižnost i toplinu roditeljskog doma. Pored svega navedenog, u ovom cvijetu se najjasnije oslikava i upornost, istrajnost i nenametljiva snaga.

Bijela rada, baš kao i osoba kojoj poklanjate ovaj cvijet, cijeni jednostavnost i skromnost, ali isto tako računa na vašu odanost i strpljenje.

Sunčeva nevjesta je takođe jedan od naziva za bijelu radu, a njeni cvjetovi se otvaraju u ranu zoru i zatvaraju sa zalaskom sunca. Jasno je, dakle, da se radi o jakom solarnom simbolu koji se vezuje za radost, onu najpozitivniju, životnu energiju, svjetlost, iskrenost, toplinu i vječnost.

Bijele rade su i simbol Djevice Marije, ali su u renesansnom dobu (mnogo prije ljiljana) takođe važile za cvijet kojim se prikazuje beba Isus, odnosno služile su da se u prvi plan istakne čistota njegove duše i skromnost koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

U nordijskoj mitologiji je situacija nešto drugačija. Zahvaljujući Freji, boginji ljubavi, bijele rade su na tim prostorima oduvijek predstavljale znak senzualnosti, plodnosti i snage materinstva, pa su često bile idealan poklon za porodilje.

Kada je riječ o našim prostorima, posebno su cijenjene kod djevojaka koje su stasale za udaju. Svaka djevojka je bar jednom u svojoj mladosti kidala latice i izgovarala hoću-neću u nadi da će baš posljednji listić pasti na hoću i time donijeti znak da će se uskoro udati za svog izabranika. Spoj bijele i žute boje asocira na entuzijazam i vjeru da će se baš one najskrivenije želje koje se kriju duboko u svima nama zaista i ostvariti. A ako ostavimo emocije po strani, i posvetimo se za trenutak onoj osnovnoj simbolici boja – u ovoj specifičnoj kombinaciji možemo naći i sliku zdravlja, vitalnosti, regeneracije i snage. Ovo nije slika jurišanja, ofanzive i nadmetanja, naprotiv, ovo je slika umjerenosti, postojanosti i izdržljivosti koja svojom jednostavnošću razoružava i najmoćnijeg neprijatelja.

 

Izvor: simboli.rs