Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

BRITANSKI LJEKARI UPOZORAVAJU: Ne koristite gel za dezinfekciju ruku na suncu

Ilustracija

Britanski ljekari su izdali upozorenje u vezi sa korišćenje gelova za dezinfekciju ruku i izlaganje suncu, nakon što su temperature ove sedmice znatno porasle.

– Ako idete na bazen ili plažu, vjerovatno ste već spakovali i gel u torbu, ali lljekari sa stranice Zava UK upozoravaju kako u određenim slučajevima gelovi za ruke na bazi alkohola mogu reagovati sa sunčevoj svjetlosti, što može dovesti do bolnih opekotina i plihova – kažu stručnjaci.

Ljekarka Simran Deo rekla je za ,,Mirror” da još nisu otkrili uzrok ovakvih reakcija, ali poznato je da alkohol može pogoršati ekcem, baš kao i izlaganje suncu. Na pitanje kakvi su simptomi nakon korišćenja gela i izlaganja suncu, odgovorila je: ,,Ako intenzivno češete ekcem ili mjehuriće koji se često stvaraju nakon česte upotrebe alkoholnog gela, to može dovesti do infekcije koja može izgledati poput opekotine, dok područje postaje crveno, vlažno i gornji sloj kože počinje da se ljušti.

Savjetovala je da se odlučite za sapun i vodu kada su dani izrazito topli i kada mnogo vremena provodite na suncu.

– Sapun i voda zaista su najdjelotvornija metoda pranja ruku nakon dodirivanja raznih površina – ističu stručnjaci.

Dok je redovno pranje ruku osnovni način da se ograniči širenje Covida-19, osobe koje imaju problema sa kožom treba da pokušaju da koriste sapun i vodu, a ne sredstvo za suvo pranje ruku kad je to moguće, kaže dr Deo.

Izvor: Vijesti.me