MODA PREPORUKA

GLOBAL TALENTS DIGITAL (4-6. SEPTEMBAR): Odabrana 53 dizajnera iz 18 zemalja svijeta, prijavljivanje u toku

Drugo izdanje Global Talents Digital-a biće održano online od 4. do 6. septembra na različitim platformama na Internetu. Ovaj put je međunarodni hibridni modni događaj posvećen temi održivosti. Unutar desetina saradnji talentovanih dizajnera sa nevladinim organizacijama, tehnološkim startapovima i blogerima biće predstavljene stvarne i digitalne održive kolekcije iz cijelog svijeta. Trenutno su za Global Talents Digital već odabrana 53 učesnika iz 18 zemalja – Argentine, Bolivije, Francuske, Njemačke, Indije, Irske, Izraela, Meksika, Holandije, Novog Zelanda, Nigerije, Rusije, Južne Afrike, Južne Koreje, Španije, Velike Britanije, SAD i Turske. Prijavljivanje je otvoreno do 7. avgusta 2020. godine. Global Talents Digital će ugostiti do sto modnih brendova i saradnji od 4. do 6. septembra 2020.
Izvanredni brendovi prikazaće kolekcije i saradnje u obliku video-prezentacija i prenosa – stvarnih revija, bez gostiju.
Global Talents Digital prirediće online izložbu digitalnih umjetnika koji će predstaviti ideje o odgovornoj potrošnji i brizi za planetu Zemlju. Izuzetni kreatori koji se bave održivim dizajnom prirediće različite radionice o izradi odjeće i modnih dodataka. Tako će svaki gledalac moći da dobije jedinstveni proizvod istražujući ideje održivosti.
Novo izdanje Global Talents Digitala takođe će podržati različitost i inkluzivnost. Dizajneri će prikazati rad u jednoj ili nekoliko oblasti – upcycling (ponovna upotreba starih predmeta), recikliranju, etičkoj modi, slow fashionu (usporavanje, kvalitet iznad masovne proizvodnje) i nula otpadu (zero waste). U projekat su uključenje i radnje polovne odjeće.
Proširena realnost (AR, Augmented Reality) biće korišćena u svakoj prezentaciji i postaće funkcionalni dio za istraživanje održive mode. Razni printovi, 3D odjevni komadi i motivacioni citati biće dostupni gledaocima kako bi preinačili svoju sliku bez kupovine nepotrebnih stvari.

– U našem projektu proširujemo granice održivosti, malih lokalnih brendova unutar ideologije o održivom razvoju dok oni troše minimalna sredstva za proizvodnju. Ideja projekta je da se dizajneri pokažu van Instagrama širokom broju klijenata, kupaca, stilista koji rade za poznate osobe i medija. Zahvaljujući isplaniranom programu, gledaoci će dobiti opsežno znanje o održivosti i sami učestvovati kroz AR – kazao je Aleksandar Šumski, predsjednik Modne komore Rusije i Mercedes-Benz Fashion Week Russia.
Kaoru Imadžo, direktor organizacionog odbora Japan Fashion Weeka, uz zahvalnost za pomoć japanskim dizajnerima da ,,zakorače u svijet održive mode”, istakao je da u njihovoj modi upravo nedostaje taj održivi dio, ali da japanski dizajneri i kompanije brinu o planeti već dugo.
– Razmišljamo o tome da pokrenemo nešto čime ćemo pomoći planeti Zemlji – kazao je Imadžo.
Hana Lejn, direktorica za partnerstvo u kompaniji Redress rekla je da mladi talentovani dizajneri širom svijeta pokazuju načine za transformaciju otpada i kreiranje kolekcija kojima se utiče na podizanje svijesti, kolekcija kojima se obraćaju novoj generaciji savjesnih kupaca i stoga im ovaj događaj daje platformu da se razvijaju.
– U Style House Filesu, Nedjelji mode u Lagosu, inspirisani smo tradicionalnim zanatstvom, apelom za ,,slow fashion”, cirkularnim dizajnom i potrebom da usvojimo odgovorniji pristup proizvodnji u modi na kontinetu. Zalažemo se za pružanje i podržavanje platformi kakva je Global Talents Digital kako bismo podcrtali značaj održavanja pažljive ravnoteže između ljudi, procesa i proizvoda uključenih u kreativni dio – poručuje osnivačica i izvršna direktorica Lagos Fashion Weeka i Style House Filesa Omojemi Akerele.

Lusila Bojzen, direktorica SA Fashion Weeka, istakla je da je modna industrija uvijek imala imidž misterioznosti i ekskluziviteta, sa pristupom samo privilegovanima.
– Global Talents Digital je otvorio vrlo uzbudljivu, savremenu i inkluzivniju mogućnost za saradnju, vraćajući moć u ruke dizajnera i dajući im priliku da grade brendove i proširuju ciljanu publiku na globalni nivo – mišljenja je Bojzen.
Za kraj, Patrik Dafi, osnivač Global Fashion Exchangea i SwapChaina, raduje se prvoj saradnji kompanija sa Rusijom.
– Radeći u partnerstvu sa mnogo nevjerovatnih dizajnera, inovatora i influensera možemo stvoriti zajednicu sa Global Talents Digitalom oko razmjene koja stvara ogroman kolektivni uticaj na okruženje i pomaže obrazovanju ljudi o tome kako da smanje svoj ekološki otiisak na elegantan i uzbudljiv način – kazao je Dafi.
B.R.