Porto Novi
ART PREPORUKA

ART: Preminula glumica Olivija de Hevilend; ovo je njena priča

Foto: AFP

Legendarna holivudska glumica Olivija de Hevilend koja je preminula u dobi od 104 godine, od svojih je tinejdžerskih dana pa sve do smrti bila uvjerena da je upravo ona najveća zvijezda koju je Holivud ikada proizveo.

Tom mišlju i nije bila daleko od istine, a tome svjedoči i njeno najbolje i najsavršenije izvođenje u jednom od najglamuroznijem filmova svih vremena ,,Prohujalo s vihorom”, u kojem je glumila Melani Hemilton Vilks. To joj je donijelo nominaciju za najbolju sporednu glumicu za Oskara 1940. godine. Ali, ona joj je izmakla iz ruke i prvu je dobila 1946. godine za najbolju glumicu u filmu ,,To Each His Own”, a drugu 1949. godine za onu u filmu ,,The Heiress”.

Međutim, zbog neuspjeha i neosvajanja nagrade kada je prvi put bila nominovana, prolazila je kroz težak period. Tada je imala samo 23 godine i to ju je gotovo uništilo.

– Kada sam se vratila kući s dodjela bila sam uvjerena da Bog ne postoji – izjavila je jednom prilikom.

Teže poniženje doživjela je 1942. godine kada je ponovno bila nominovana za ulogu u filmu ,,Hold Back The Dawn”, i to u trenutku kada joj je nagradu preotela njena sestra Džoun Fontejn za ulogu u filmu ,,Sumnja” Alfreda Hičkoka.

– O, moj Bože, ugled mi je uništila sestra. To je istina, kasnije je stalno prema meni bila arogantno superiornija – priznala je Olivija.

Foto: Life magazine

Rivalstvo između slavnih sestara seže još u najranije djetinjstvo. Naime, Olivija je rođena u Tokiju 1916. godine, a roditelji su joj bili britanski advokat Volter de Hevilend i glumica Lilijan Fontejn. Kao dijete imala je problema s astmom pa su odlučili da je odvedu u Kaliforniju na liječenje, gdje je ona ostala s majkom i godinu mlađom Džoun, a otac se vratio ljubavnici u Japan.

Njihova se majka ponovo udala za muškarca po imenu Džordž Fontejn ali Olivija ga nikada nije prihvatila ni voljela. Ostala je po strani, ali je zato Džoun radila sve kako bi je očuh zavolio kao sopstvenu kćerku pa je čak uzela i njegovo prezime.

Bio je to početak cjeloživotnog suparništva koje je bilo javno, jer su sukobe često vodile putem medija.

– Ne sjećam se niti jednog ljubaznog poteza od Olivije iz djetinjstva. Mrzjela je pomisao da ima braću i nije htjela uopšte da prilazi mom krevetiću – izjavila je za medije Džoun.

Jedna od najčešće ispričanih priča o njihovom odnosu je ona iz škole, kada je Olivija dobila zadatak da napiše imaginarnu oporuku kao vježbu za domaću zadaću.

– Svu svoju ljepotu ostavljam mlađoj sestri Džoun jer je ona uopšte nema – napisala je tada malena Olivija.

Neprijateljstvo je došlo do vrhunca kada je jednog ljetnjeg dana 1933. godine Olivija gurnula Džoun pokraj bazena na tlo i potom skočila na nju, slomivši joj ključnu kost. Olivija je tada već bila glumica amaterka i glumila je u  lokalnom pozorištu.

Kasnije su za nju čuli ljudi iz Vorner Brosa i angažovali su je da glumi u filmu ,,The Irish In Us” s tada popularnim Džimijem Kegnijem, zbog čega je isprva bila prestravljena.

– Bilo je to poput skoka u u dubinu, znajući da ne znam plivati ni roniti. Ali jednostavno sam morala pronaći svoj put – priznala je.

Kao već iskusnog glumca, Kegnija je odlučila da pita kako da nauči što bolje da glumi, a on joj je savjetovao da što god misli to neka i uvijek kaže. To je i bio savjet na kojem je odlučila temeljiti svoju glumačku karijeru.

Detalj iz filma ,,Kapetan Blad”

Film koji ju je vinuo u zvjezdano nebo bio je ,,Kapetan Blad” s Erolom Flinom u glavnom ulozi. Publika ga je odlično prihvatila, a sjajna hemija među njima kao glumcima tome je itekako pridonijela. Zajedno su nakon toga snimili još osam filmova.

Njen život je privlačio veliku pažnju u svijetu zabave i filmske industrije. Vodila je čak i nekoliko sudskih sporova zbog navodnog neovlašćenog korišćenja njenog imena u drami Rajana Marfija ,,Bette & Joan” u kojoj je glumila i Ketrin Zita-Džons. Međutim, tužba je odbačena. Pozadina te priče krije se u njenom kontroverznom i svađama ispunjenom odnosu s sestrom Džoun Fontejn.

Osim u profesionalnom životu, sestre su bile konkurentkinje i u privatnom – ekscentrični milijarder Havard Hjuz jedno je vrijeme bio Olivijin partner, a u nekoliko je navrata ponudio brak i Džoun.

Olivija se središtu pažnje našla i 1978. godine kada je promovisala svoje memoare ,,No Bed of Roses”.

– Možete se razvesti od sestre baš kao i od supruga. Ne viđam je i ne namjeravam je viđati. Prva sam se udala, prva osvojila Akademijinu nagradu, prva imala dijete. Ako umrem biće bijesna, jer ću opet prva stići onamo – izjavila je jednom prilikom, ali, u tome nije bila prva jer je Džoun preminula 2013. godine.

Olivija De Haviland kao Melani (Foto: MGM)

Njena glumačka karijera potrajala je šest decenija, sve do kraja osamdesetih godina, a, između ostalog, glumila je i kraljicu Elizabetu u filmu ,,The Royal Romance of Charles and Diana” iz 1982. godine.

Iza nje su dva braka, sa scenaristom Markusom Gudričom provela je razdoblje od 1946. do 1953. godine, a s njegovim kolegom Pjerom Galanteom bila je u braku od 1955. do 1979. godine.

Olivijino prvo dijete koje je dobila s Markusom, sin Bendžamin preminuo je u dobi od 42 godine od srčanog udara, a bolovao je i od Hodžkinsonove bolesti. U braku s Pjerom rodila je kćerku Žizel Galante.

Njen brak s francuskim scenaristom rezultirao je njenim preseljenjem u Pariz gdje je živjela do smrti.

Izvor: dnevnik.hr