Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

NEVRIJEME U ZAGREBU: Potopljene ulice i prostori, preminuo vatrogasac

Foto: HRT

Snažno nevrijeme s obilnom kišom, grmljavinom i jakim vjetrom potopilo je sinoć djelove Zagreba, piše Dnevnik.hr. Voda pod nadvožnjacima, poplavljene ceste i prostori bili su slika metropole. Pod vodom je bila Ilica, tramvajske linije bile su prekinute, a jedan je muškarac zapeo u automobilu ispod podvožnjaka u Miramarskoj te su ga morali izvlačiti vatrogasci. Jutros je u Miramarsku stigao i gradonačelnik Milan Bandić.
Iz Zagrebačkog Holdinga građane su pozvali da ne voze dok se ne voda ne povuče.
Načelnik gradskog Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić jutros je u razgovoru za DNEVNIK.hr rekao da je u petak uveče bilo 60 dežurnih vatrogasnih ekipa i sve su bile na terenu, ispumpavale vodu iz stanova, podruma i garaža, ali prioritet je, naglašava, bio izvući vodu iz prostora u kojima ljudi žive.
– Nema gdje nije bilo poplavljeno. Najveći pritisak na 193 bio je sinoć oko 23 sata, dežurne ekipe maksimalno su pomagale ljudima. Imali smo i dva potopljena automobila, jedan u Miramarskoj i jedan u Strojarskoj – kaže Kalinić i dodaje da je moguće da su i uslijed potresa neke cijevi bile oštećene što je dodatno pogoršalo situaciju.
ZET je u subotu ujutro da nakon sinoćnjeg nevremena i obilnih oborina danas od ranih jutarnjih sati tramvajski i autobusni promet funkcioniše redovno i bez poteškoća.
Hrvatski crveni krst na Twitteru je apelovao na građane da provjere treba li nekome pomoć.
– Teška je noć iza Zagrepčana, a kiša još pada. Budite solidarni i provjerite treba li kome pomoć – objavili su iz HCK-a.
Javna vatrogasna stanica Grada Zagreba odradila je stotine intervencija, primili su više od hiljadu poziva. Na terenu su i dobrovoljna vatrogasna društva, dežurne ekipe Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, dežurne komunalne službe i PU zagrebačka. Većina intervencija su tehničke intervencije ispumpavanja vode sa saobraćajnica i iz podruma.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jaka i obilna kiša podigla je šaht za vodu i uzokovala pucanje velikog dijela asfalta koji se uzdignuo te je saoraćaj u Ulici Fraterščica onemogućen.
U subotu ujutro kontaktirali su iz Dnevnika.hr sa hitnom službom, ali za sada iz te službe nemaju zbirnih podataka o broju intervencija zbog strašnog nevremena koje je paralizovalo metropolu.
Tokom intervencija u Zagrebu dogodila se tragedija. Vatrogasna stanica Zagreb objavila je na Facebooku kako je prilikom ispumpavanja vode iz jednog zagrebačkog stana pozlilo vatrogascu DVD-a Kustošija. Uprkos pruženoj medicinskoj pomoći, vatrogasac je preminuo.

Izvor: dnevnik.hr