Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

OB NIKŠIĆ: Hospitalizovana 44 pacijenta, jedan životno ugrožen


Na bolničkom liječenju od Kovida 19 u Opštoj bolnici Nikšić nalazi se 44 pacijenta, od kojih je jedan životno ugrožen, saopštio je direktor Ilija Ašanin, piše portal RTCG.
Dodaje da je prosjek godina pacijenata 45 i da i mladi, koji nijesu imali ozbiljnijih zdravstvenih problema, imaju izuzetno komplikovane upale pluća.
– Na infektivnom odjeljenju nalazi se 35 pacijenata, devet se nalazi na Odjeljenju psihijatrije. Svi su stabilnih vitalnih parametara, izuzev jednog pacijenta koji je životno ugrožen – kazao je Ašanin.
Istakao je da pacijent koji je životno ugrožen nije na respiratoru.
– Nemamo nijednog pacijenta na respiratoru. To je pacijent koji je među prvima došao iz Pljevalja i koji je imao izuzetno komplikovanu upalu pluća sa veoma lošim vitalnim parametrima. Mi smo uspjeli da zaliječimo tako komplikovanu upalu i na testu koji je rađen prije nekoliko dana, taj pacijent je kovid negativan. Međutim, pošto se radi o pacijentu koji ima 71 godinu, on je tokom liječenja dobio izliv krvi na mozak, što nema veze sa koronom. Trenutno je stabilan, pod stalnim je nadzorom – objasnio je direktor bolnice.
On je kazao da je od 2. jula, kada je primljen prvi pacijent, liječeno 65 pacijenata.
– Na kućno liječenje otpustili smo 18 pacijenata – dodao je on.
U Nikšiću je, kako je rekao, 186 zaraženih virusom korona, a u samoizolaciji je 250 pacijenata.
– Od ukupno liječenih u Opštoj bolnici, računajući i trenutne pacijente, 29 su stanovnici Nikšića, 36 iz drugih gradova, Pljevlja, Žabljak, Tivat, Kotor, Podgorica – kazao je direktor bolnice.
Ponovio je da nema razloga za brigu kada je riječ o kadru i opremi.
– Nemamo nijednog medicinskog radnika koji je kovid pozitivan – dodao je Ašanin.
Naglasio je da pacijenti u Kovid dijelu bolnice imaju pojačanu ishranu.
Prosjek godina pacijenata je 45.
– Imamo izuzetno mlade pacijente i imamo one koji spadaju u zrelu dob. Ovog puta ima više mladih pacijenata nego u prvom krugu. Imaju veoma komplikovane upale pluća koje ostavljaju vrlo loše posljedice – kazao je on.
Većina pacijenata, kako je rekao, nije imala nikakva posebna oboljenja.
– To što se priča da da su hroničari skloniji oboljevanju u osnovi ima medicinski rezon, ali u principu, najveći dio njih su ljudi koji nijesu nikakvih ozbiljnijih zdravstvenih problema – zaključio je Ašanin.
Izvor: rtcg.me