DRUŠTVO PREPORUKA

BIH: Još 192 osobe zaražene korona virusom, jedna preminula

U Kantonu Sarajevo je potvrđeno 67 novih slučajeva zaraze korona virusom, navedeno je u izvještaju Zavoda za javno zdravlje Kantona Sarajevo. Radi se o rezultatima analiza sprovedenih u protekla 24 sata nad uzorcima prikupljenim u periodu od 20. do 23. jula ove godine.
U ovom periodu obrađeno je 411 testova, među kojima je pomenutih 67 bilo pozitivno na ovaj virus.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizovano je 69 osoba, većina ih je vitalno stabilna, s tim da je jedna osoba priključena na respirator, dok ih je pet u protekla 24 sata otpušteno.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.169 slučajeva, od čega je 605 oporavljenih, dok su 24 osobe preminule od ove bolesti.

U periodu od 9. do 23. jula ove godine, na osnovu preporuka epidemiloga, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravlja KS naloženo je 1.529 samoizolacija.

Republika Srpska
Korona virusom u Republici Srpskoj zaraženo je još 125 osoba, potvrđeno je na konferenciji za medije Instituta za javno zdravljaRS-a. U posljednja 24 sata testirano je 546 uzoraka i prijavljen je jedan smrtni slučaj u Banjaluci.
Prema mjestu prebivališta 20 osoba je iz Bijeljine, 16 iz Banjaluke, 12 iz Trebinja, deset osoba je iz Modriče, po sedam iz Prnjavora i Foče, po četiri osobe su iz Zvornika i Mrkonjić Grada, po tri su iz Dervente, Doboja, Bosanske Dubice, Kotor Varoši, Prijedora i Srpca, po dvije osobe iz Bratunca, Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, Kneževa, Laktaša, Lopara, Pala, Han Pijeska i Šekovića i po jedna osoba iz Bileće, Bosanske Gradiške, Milića, Novog Goražda, Petrova, Sokoca, Srebrenice, Teslića i Ugljevika.

Od početka pandemije pa do 23. jula korona virus je potvrđen kod 4.169 osoba, a 49 odsto zaraženih se oporavilo. U istom periodu registrovana su 152 smrtna slučaja.

Na bolničkom liječenju trenutno su 253 osobe.

Iz Instituta su istakli da je u posljednja tri dana zabilježeno najviše novooboljelih od početka epidemije te da broj oporavljenih raste sporije u odnosu na broj aktivnih.

Apelovali su na građane da budu svjesni svoje uloge u cjelokupnom sistemu. Posebno je istaknuto da se prekine organizovanje privatnih okupljanja jer se na takvim skupovima krše sve mjere i preporuke.

Izvor: klix.ba