Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

UIP: Građani uglavnom nose maske i drže fizičku distancu u zatvorenom prostoru

Ilustracija

Građani Crne Gore u većoj mjeri poštuju nošenje maski i fizičku distancu u zatvorenom javnom prostoru, kazala je potparolka Uprave za inspekcijske poslove Iva Čukić – Šoškić gostujući u Bojama jutra.

-Od 3. jula do sada, obavljeno je 5.700 nadzora, zabilježeno je 60 nepravilnosti, a propisano 40 novčanih kazni – rekla je Čukić – Šoškić.

Kazne za kršenje nepravilnosti mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) za fizička lica su od 100 do 2.000 eura, a za pravna od 2.000 do 20.000 eura.

-Inspektori na licu mjesta mogu kazniti fizičko lice minimalnom kaznom od 100 eura – navela je Čukić – Šoškić.

Kako ističe, osim Podgorice, najviše posla ima na primorju, mada veći broj građana poštuje mjere NKT.

Što se tiče kontrole cijena osnovnih životnih namjernica, u marketima je bio pojačani nadzor od sredine marta do sredina maja, gdje je obavljeno 2.000 kontrola.

-Vršio se monitoring. Tada je zabilježen rast cijena voća, povrća i dezinfekcionih sredstava – rekla je Čukić – Šoškić i dodala da od juna nije zabilježeno veće povećane cijena.

Od početka juna podnijeto je 150 inicijativa za zaštitu potrošačkih prava, a Čukić – Šoškić poziva građane da koriste platformu “Budi odgovoran” kako bi prijavili povrede prava potrošača.

 

Izvor: Vijesti