Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

MUGOŠA: Zaboravite maksimu ,,neće to mene”, pridržavajte se mjera i ne skrivajte kontakte

Foto: Screenshot

U Crnoj Gori mora da se zaboravi maksima ,,neće to mene”, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Boban Mugoša na današnjoj konferenciji za novinare NKT-a, misleći na korona virus.
– Hoće, bogami, svakoga – poručio je Mugoša.
On smatra da, zbog epidemilioške situacije i rizika, festivali ne bi trebalo da budu održani.
Nivo epidemije, vjeruje on, direktno je proporcijalan poštovanju pravila.
– Ako ne budemo poštovali pravila, infekcija će se brzo širiti i imaćemo veći broj oboljelih – rekao je Mugoša.
Maske se, dodaje on, moraju pravilno nositi i moraju pokrivati nos i usta, ne smiju nikako biti postavljene ispod nosa ili brade, zbog kapljica koje se prenose vazduhom prilikom pričanja.
– Mjere koje su ostale i restriktivne su, one su ostale zato što počinju da daju rezultate na sjeveru i vrlo je bitno da ih do kraja sprovedemo i one će biti na snazi sljedećih sedam dana. Ako epidemiloška situacija i dalje bude u ovom smislu povoljna sa manjim brojem oboljelih ići ćemo sa postepenim ukidanjem ovih mjera – kazao je Mugoša.
On je rekao i da jedan broj osoba krije svoje kontakte i da inficirani neće da ih daju, te ,,time čine loše i sebi i onima koji su oko njih”.
– Stoga molim da stanovništvo shvati da infekcija nije sramota, svakome može da se desi. Ova infekcija traži poštovanje, posebno drugih. Svako skrivanje može da šteti sebi, drugima i društvu – apelovao je Mugoša.
B.R.