Porto Novi
ART PREPORUKA

SNIMAĆE SE I U CRNOJ GORI: Filip Đurić i Svetozar Cvetković u filmu o Golom otoku

Foto: Zoran Lončarević/RAS Srbija

Svetozar Cvetković, čija produkcijska kuća Testaments films stoji iza filma ,,Ostrvo na dnu” na temu Golog otoka, u režiji Miloša Miše Radivojevića, otkriva za Nova.rs da rad na ovom projektu trebalo bi da, poslije višegodišnjih priprema, počne ove jeseni.

Film je trebalo da se snima već tokom ljeta, ali je ono moralo da bude odloženo zbog situacije sa korona virusom, tako da se prva klapa zvanično očekuje u oktobru.

Film, kako Cvetković objašnjava, donosi novi ugao gledanja na represiju na Golom otoku nakon rezolucije Informbiroa 1948. godine, a zasnovan je na istinitim događajima.

– Miša Radivojević napisao je scenario prema svjedočenjima profesora Kikića, koji je to doživio. Profesor je pred odlazak iz života povjerio svoju priču Miši da on od toga napravi scenario i po njemu snimi film – kaže Cvetković za Nova.rs.

Kada će tačno pasti prva klapa diktiraće epidemiološka slika.

– Situacija u vezi sa korona virusom mijenja se iz dana u dan, tako da ćemo snimanje uskladiti sa okolnostima. Planirano je da dio filma bude sniman u Beogradu, a dio u Crnoj Gori, s tim što je to sve još pod znakom pitanja. Snimaćemo onako kako nam bude dozvoljeno. Za sada znamo da će noseću ulogu igrati mladi glumac Filip Đurić i priča o Golom otoku će se odvijati iz perspektive njegovog lika – kaže Cvetković za Nova.rs, koji će i sam igrati jednu od uloga u filmu.

Reditelj Miloš Miša Radivojević snimio je do sada 17 filmova, među kojima su ,,Bube u glavi”, ,,Kvar”, ,,Una”, ,,Dečko koji obećava”, ,,Ni na nebu ni na zemlji”, ,,Buđenje iz mrtvih”, ,,Kako su me ukrali Nemci”… U njegovoj režiji prošle godine snimljena je i serija ,,Žmurke”.

,,Ostrvo na dnu” podržali su i Filmski centar Srbije i Filmski centar Crne Gore.

Izvor: nova.rs