Porto Novi
PREPORUKA SPORT

ITALIJA: Aleks Zanardi prebačen u specijalistički centar za oporavak

Foto: formula1.com

Nekadašnji vozač Formule 1 i četvorostruki paraolimpijski šampion Aleks Zanardi prebačen je u specijalistički centar za oporavak, mjesec pošto je doživio ozbiljne povrede glave tokom treninga na biciklu kojim se upravlja rukama.

Italijan je odmah stavljen u indukovanu komu i tri puta je operisan u bolnici Santa Marija ale Skote u Sijeni. Iz bolnice su u saopštenju naveli da su Zanardi više nije pod sedacijom, što je i omogućilo da bude prebačen u specijalistički centar.

Valtere Đovanini (foto: sienafree.it)

Generalni menadžer Acienda Ospedaliera Univerzitaria Seneze Valtere Đovanini kazao je da ,,naši profesionalci ostaju na raspologanju ovoj nevjerovatnoj osobi i njegovoj porodici za dalje faze kliničkog, dijagnostičkog i terapijskog razvoja.”

– Sportista je proveo više od mjesec u našoj bolnici. Prošao je tri delikatne hirurške operacije i pokazao niz stabilnih kliničkih slika i vitalnih parametara što je dovelo do redukcije i suspenzije sedacije i mogućnosti da bude prebačen u ustanovu na neophodnu neuro-rehabilitaciju – rekao je danas Đovanini.

On je dodao da je porodica Zanardi pokazala izuzetnu snagu, ,,dragocjeni dar, fundamentalan za novi put koji počinje danas.”

Zanardi je vozio na 44 trke u Formuli 1, a tokom devedesetih je branio boje Džordana, Minardija, Lotusa i Vilijamsa. Tešku nesreću je doživio vozeći trku Čempkar serije na stazi „Lausicring“, a uprkos tome što je ostao bez obje noge nastavio je karijeru u auto-moto sportu. Potom se okrenuo takmičenjima u trijatlonu i ručnim biciklima, pa je tako osvojio ukupno četiri zlata i dva srebra na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. godine.