MODA PREPORUKA

MODA: H&M, Pull&Bear, Stradivarius zatvaraju prodavnice širom svijeta

Poslije 20 godina poslovanja i ostvarivanja ogromne zarade takozvana “brza moda” (fast fashion) trpi velike gubitke i proizvođaci poput švedskog gignta H&M, španske “Zare” “Pull&Bear”,”Stradivariusa” zatvaraju hiljade prodavnica širom svijeta, a bez posla ostaju prodavci u razvijenom svijetu i radnici u siromašnim zemljama piše dnevni list “Hafington post”.

Prema procjenama lista The Business & fashion, globalna industrija mode, odjeća i cipele, će zbog pandemije i krize imati između 25 i 30 odsto gubitaka. Ogromna suma budući da ova privredna grana, na svjetskom nivou, godišnje zarađuje 2,5 triliona dolara.

Jeftina modna odjeća po sistemu “obuci i baci”, trpi velike gubitke zbog pandemije kovida-19, a tome je doprinijela činjenica da je jeftina moda globalizovana, to jeste proizvodi se u udaljenim djelovima svijeta, što je u vrijeme pandemije korona virusa doprinijelo prekidu komunikacija.

-Kovid-19 je samo otkrio probleme proizvodnje brze odjeće kojima već dugo ne ide dobro. Previše je proizvodnje, neodrživa je za planetu – rekao je za Hafington post direktor međunarodnog Instituta za modni dizajn i marketing “Polimoda” Danilo Venturi.

Podsjetimo, modni gigant Zara najavio je da će zatvoriti 1.200 radnji širom svijeta, ali da im je dugoročniji plan da se preusmjere na online prodaju.