MAGAZIN SLAJDER

MARKO TOLJA U OGLEDALU: Nikada nisam pristajao na kompromise u muzici

Današnji gost rubrike Montenegro magazina ,,U ogledalu” je hrvatski muzičar Marko Tolja.
Rođen je u Rijeci 1984. godine. Upravo ga djetinjstvo i asocira na Rijeku, miris mora, bezbrižnost i prijateljstvo.
Muzički izražaj našeg gosta podsjeća na pjevače svinga starog kova. Tolja tome daje lični pečat, pa publika uživa u iskrenosti, šarmu i ljepoti izvođenja, uz pregršt emocija.
Prva muzička iskustva stekao je uz strica Davora, koji je pjevao u grupi ,,Denis & Denis”. Godine 1995. u duetu sa Lenom Stojiljković nastupa na dječjem festivalu ,,Mikić ‘95” i osvaja 1. mjesto sa kompozicijom ,,Ča smo mi”. Tokom osnovne škole uporedo pohađa muzičku školu ,,Ivan Matetić Ronjogov”. Nastupa na brojnim matinejama i klavirskim recitalima.
Od 2001. do 2006. godine pjeva u raznim klapama (Klapa Luka, Klapa Volosko, Klapa Fortunal) s kojima nastupa po cijeloj Hrvatskoj na raznim smotrama. Kao drugi tenor i bariton ističe se po vokalnim sposobnostima i uglavnom dobija solo dionice.
Godine 2006. upoznaje muzičkog producenta Olju Dešića i počinje rad na solo karijeri. Iste godine, prvi put kao solista, pojavljuje se na festivalu Melodije Istre i Kvarnera sa pjesmom ,,Partila je mala” (O. Dešić – R. Pilepić – O. Dešić). U saradnji s plesnom grupom ,,Flame” na istom festivalu osvaja nagradu za najbolji scenski nastup. Iste godine snima i prvi službeni singl, sa sastavom ,,Rivers”, obradu hita grupe Denis & Denis ,,Program tvog kompjutera”.
Slijede albumi ,,Stare dobre stvari”, ,,Vrijeme briše istinu”, ,,Božić u Kazalištu (Live)”, prvi kantautorski ,,Ljubav u boji”, prvi dječji ,,Srca otvorena” i sa Džez orkestrom HRT-a ,,Stavi pravu stvar”.
Pored toga, objavio je singl na engleskom jeziku ,,Back to Basics”.
Kako je i navikao publiku, s ljetom je ove godine donio puno optimizma, romantike i ljubavi pjesmom ,,O tebi ovisan”, za koju je napisao muziku i tekst. Krajem juna objavljen je i spot, a sa njome je nastupio protekle sedmice i na jubilarnom, 60. izdanju Splitskog festivala.
Dobitnik je brojnih nagrada na festivalima, a tu su i ,,Porini” – 2008. za najboljeg novog izvođača, 2010. za najbolje vokalno izvođenje u numeri ,,Sama si i ti”, 2012. za najbolji album božićne muzike ,,Božić u Kazalištu”, 2020. za najbolje muško vokalno izvođenje u numeri ,,Još jedan dan” i najbolju vokalnu saradnju sa Mijom Dimšić u pjesmi ,,Sva blaga ovog svijeta”.
Naš se sagovornik, s uspjehom, oprobao i u glumi. Imao je glavnu ulogu u mjuziklu ,,Za dobra stara vremena”, a u filmu ,,Lea i Darija” tumačio Ivu Robića.
Tolja u ovom razgovoru kaže da nikada nije pristajao na kompromise u muzici.
Sa suprugom Anom u braku je od 2018. godine i imaju sina Mara.
Na pravu ljubav, kako ističe, dugo je čekao.
Sjećanja ga kasnije vode i do Olivera Dragojevića za kojeg kaže da mu nedostaje i kao umjetnik i kao prijatelj i do putovanja autobusom sa njim do Londona i nazad.
Kaže da pjesmu svog života još nije napisao.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?
– Na bezbrižnost, Rijeku, miris mora, prijateljstvo.
Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?
– Naravno. Vjerovali ili ne, zaradio sam ga pjevajući. Kroz cijelo srednjoškolsko školovanje pjevao sam u klapi i time sebi pokrivao troškove snimanja sopstvenih demo snimaka. Dakle, kako sam novac zaradio muzikom, odmah sam ih i uložio u muziku. Tako nekako izgleda i danas 😉
Na čemu insistirate u poslu?
– Najbitnije mi je da ostanem vjeran samom sebi ali i da uvijek radim za dobrobit muzike. Nikada nisam pristajao na kompromise. Kada bi došlo do takve situacije, prije bih se prestao baviti ovim poslom nego pristao.
Koju knjigu/film biste preporučili?
– Knjigu ,,Frank Sinatra – Život”. Ne morate biti njegov fan kao i ja da bi vam se knjiga dopala. Imao je beskrajno zanimljiv i buran život.
Koje jelo najviše volite?
– Škampe sa škampima u umaku od škampa 😉
Šta je potrebno za pravu ljubav?
– Heh… sudbina i strpljenje. Ja sam na svoju dosta dugo čekao.
Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?
– Olivera Dragojevića. Beskrajno mi fali i kao umjetnik i kao prijatelj. Nedostaju mi naši zajednički nastupi, ali još više sve one zafrkancije iza pozornice.
Putovanje koje pamtite?
– Pa eto, da se odmah nadovežem na prethodno pitanje. Put u London sa Oliverom i orkestrom na nastup u Royal Albert Hall. Trebali smo letjeti ali onda se aktivirao onaj neki vulkan pa smo na kraju išli autobusima. Bilo je to vrlo dugo i nezaboravno druženje. U oba smjera.
Pjesma Vašeg života je?
– Još je nisam napisao!

Bojana Radonjić
Foto: Privatna arhiva