Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

KCCG: Isporučen generator za potrebe Centra za nuklearnu medicinu

Dobavljač Kliničkog centra Crne Gore koji je u obavezi da isporučuje generator ovoj ustanovi za potrebe Centra za nuklearnu medicinu Klinike za onkologiju i radioterapiju koji je neophodan za scintigrafska ispitivanja, uspio je danas da realizuje njegovu nabavku.

– Koristim priliku da u ime Centra za nuklearnu medicinu obavijestim crnogorsku javnost da smo danas uspjeli da obezbijedimo generator za potrebe našeg Centra a koji se koristi za scintigrafska ispitivanja koja su uslijed globalne pandemije korona virusa morala biti obustavljena od kraja marta ove godine – saopštila je Ljiljana Bojić, načelnica
Centra za nuklearnu medicinu Klinike za onkologiju i radioterapiju KCCG.

Pacijentima se od danas sprovode scintigrafska ispitivanja a dr Bojić je najavila da će Centar u narednom period raditi pojačanom dinamikom.

– Centar za nuklearnu medicinu će u predstojećem periodu raditi u pojačanom tempu i sa pojačanom dinamikom i nastojaćemo da listu čekanja, koja je opravdano napravljena, riješimo u što je moguće kraćem vremenskom roku. Naravno prioritet će nam biti onkološki pacijenti a zatim i svi ostali koji su na listi čekanja – ističe Bojić.

Iz Kliničkog centra podsjećaju da zbog pandemije i aktuelne epidemiološke situacije širom planete i obustavljenog vazdušnog saobraćaja, dobavljač nije bio u mogućnosti da redovno isporučuje generator. Ističu da je snadbijevanje radioaktivnim materijalom u vrijeme pandemije globalan problem i da se svi centri za nuklearnu medicinu, koji zavise od uvoza generator, suočavaju sa problemom njegove nabavke. Zbog njegove specifičnosti, transport i isporuka se sprovodi.

– Moramo, takođe, naglasiti da nabavka i isporuka potrošnog materijala za Centar za nuklearnu medicinu je specifična i veoma zahtjevna, jer se radi o uvozu radioaktivnog materijala a sprovodi se optimalno avio-saobraćajem. Nuklearno-medicinske procedure se sprovode strogo planski zbog specificnosti rada sa otvorenim izvorima jonizujućeg zračenja i generator se mora isporučivati pravovremeno i po ustaljenoj dinamici, odnosno, na 15 dana – ističu iz KCCG.