DRUŠTVO PREPORUKA

RAKOČEVIĆ: Rezultati PCR testa u Crnoj Gori čekaju se koliko i u Evropi

Crna Gora uklapa se u evropski prosjek kada je riječ o dužini čekanja rezultata PCR testova, saopštila je epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje (IJZ) Božidarka Rakočević.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, saopštila da je rast broja novooboljelih od novog koronavirusa uzrokovao povećanje zahtjeva za dijagnostikom.

-Prosjek čekanja za rezultate PCR testa u Evropi je od četiri do sedam, osam dana, zavisno od kapaciteta laboratorije. U evropskom smo prosjeku. Naša laboratorija povećala je kapacitete deset puta u odnosu na regularne okolnosti. Teško je bilo predvidjeti ovakav pritisak na zdravstveni sistem – rekla je Rakočević.

Istakla je da IJZ ima planove i iskustvo iz prvog talasa, te da su svi kapaciteti potpuno aktivirani.

-Uvijek postoje rezervni planovi, pokušavamo da predvidimo sve situacije – rekla je ona.

Rakočević je istakla da se u javnosti stvorio lažni osjećaj sigurnosti, jer je Crna Gora oko 40 dana bila bez ijednog registrovanog slučaja kovida-19.

-Postali smo manje svjesni virusa i opasnosti, ono što je realan rizik bio sa otvaranjem granica, bio je rizik od importacije – rekla je Rakočević.

Institut, kako je istakla, kad god se pojavi zdravstvena kriza preduzima određene mjere.

– Imali smo aktivnosti od sredine januara kad je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila koronu prijetnjom po javno zdravlje. Mi smo prvo imali praćenje zdravstvenog nadzora putnika koji su bili u međunarodnom saobraćaju, pisanje preporuka i umorni smo malo ušli u prvi talas epidemije, koji je savršeno urađen. Iz prvog talasa smo izašli kao pobjednici – podsjeća Rakočević.

Komentarišući Trinaestojulsku nagradu koja je nedavno uručena IJZ-u, Rakočević smatra da su zasluženo dobili Trinaestojulsku nagradu, jer godinama unazad kontinuirano rade na unapređenju rada, i jačanju kadra, a rezultati su vidljivi.

 

Izvor: Rtcg