DRUŠTVO PREPORUKA

KIC CG U LUKSEMBURGU OBILJEŽIO 13. JUL: Dijaspora svim srcem uz maticu

Kulturno-informativni centar Crne Gore u Luksemburgu obilježio je Dan državnosti, 13. jul, u dvorcu Schloss Kewenig, u mjestu Kerperih na njemačko-luksemburškoj granici.

Predsjednica Kulturno-informativnog centra Fetija Kalač, naglasila je da Crna Gora nikada nije zaboravila svoj narod u tuđini i sa posebnom brigom i pažnjom se ophodila prema iseljenicima.

-Sve što danas imamo, ljubav prema domovini, prema ljudima koji sa nama žive u tuđini, slobodu, jednakost, solidarnost, humanost, čestitost, čovjekoljublje, sve ovo je uobličeno u našim bićima, nama koji smo otišli trbuhom za kruhom da potražimo negdje drugo svoju sreću, ne znajući da je sreća voljeti svoju domovinu kao svog najbližeg – naglasila je Kalač.

Direktor Uprave za dijasporu crne Gore Predrag Mitrović istakao je da je dijaspora svim srcem uz zemlju maticu, što se dokazalo i u ovim teškim vremenima borbe za koronavirusom.

-Dijaspora je još jednom dokazala čvrstu i neradaskidivu povezanost sa matičnom državom. Crna Gora cjeni i ne zaboravlja doprinos svoje dijaspore i vaša sloga je snaga na koju uvijek računamo – naglasio je Mitrović.

On je poručio da je Crna Gora ponosna na svoju istoriju i napredak koji je ostvaila u integracijama u evroatlantsku zajednicu, kao i na temeljne vrijednosti jednakost, solidarnost, demokratiju, multietnički i multivjerski sklad, koje uprkos izazovima uspijava da nadograđuje i unapređuje.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović istakao je značaj Kulturno-informativnog centra Crne Gore u Luksemburgu u otvaranju avio linije između Tivta i Luksemburga i naglasio da dijaspora ekonomski pomaže Crnu Goru kako bi njeni građani ostvarili sto bolji kvalitet života. Ipak ističe, da i mnogo godina nakon pobjeda nad fašizom, ta ideja i dalje prisutna svuda oko nas.

-Trinaesti jul 1941. je dan kada su svi narodi krenuli protiv jednog zla koji se zove fašizam. To je ponos cijele Evrope i istorijski uspjeh Crne Gore. Zato ovaj dan treba da njegujemo i da proslavljamo, i da se borimo protiv svih vidova fašizma – kazao je Ibrahimović.

Proslavi Dana državnosti Crne Gore prisustvovali su predstavnici iseljeničkih društava Belgije, Holandije, Luksemburga i Njemačke, a među njima i istaknuti crnogorski dobrotvor Hajriz Brčvak.

 

 

Izvor: Rtcg