DRUŠTVO PREPORUKA

VILA GORICA: Trinaestojulska nagrada uručena IJZCG, Lazoviću i Andrijaševiću

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uručio je Trinaestojulsku nagradu Institutu za javno zdravlje, ljekaru Ranku Lazoviću i istoričaru Živku Andrijaševiću.

– Poštovani dobitnici, čestitam vam od srca i molim vas kao čovjek, a ne kao predsjednik najvećeg narodnog doma, da nastavite da radite istim intenzitetom, posvećenošću i odgovornošću kao što ste do sada činili. Znam da nikad nijeste izdali Crnu Goru, a ova nagrada je potvrda da nije ni ona vas. Zato, danas i sjutra – na obraz, na stručnost, na odgovornost vam Crna Gora, poštovani laureati – poručio je Brajović.

Za ljekara Ranka Lazovića predsjednik Skupštine je kazao da je u kontekstu borbe sa korona virusom, djelovao na čelu kriznog štaba NKT-a i zajedno sa ukupnim zdravstvenim sistemom zadobio ogromno povjerenje crnogorske javnosti.

– Zato bih zahvalio žiriju što je svoje povjerenje ukazao upravo prof. dr Ranku Lazoviću – kazao je predsjednik Skupštine.

Uručujući nagradu Živku Andrijaševiću, Brajović je kazao da još postoje ljudi koji ne popuštaju ni pred starim ni pred novim vremenima i pritiscima, kojima su struka i istina uvijek motiv i zaloga, a među njima je i ovaj istoričar.

Brajović je kazao da je ponosan što kao predsjednik Skupštine Crne Gore danas uručuje nagradu Institutu za javno zdravlje Crne Gore jer nijesu dozvolili da za njih misli i odluke donosi ni region, ni umovi i insitucije van regiona.

– Ova nagrada uručuje se ne samo za prvu pobjedu, već za sve prošle i buduće bitke. Neka ona bude podsticaj za dalju borbu sa ovim izazovom, za koji izvještaji govore da je riječ o jednom od najvećih neprijatelja modernog čovječanstva – kazao je Brajović.

Prema jegovim riječima, u teškim vremenima, a malo koja su u Crnoj Gori bila laka, ,,uvijek nam se čini da nam vrijeme ističe, pogotovo danas u doba zdravstvenih, ekonomskih i društvenih izazova”.

– Čovjek ne bira vrijeme i mjesto rođenja. Ali i juče i danas i sjutra ja bih izabrao Crnu Goru, bez obzira da li je stara ili mlada država, napredna ili zaostala, reformska ili retrogradna. Ona je uvijek moja – kapija između svjetova i strana svijeta, koja se katkad otvara lako, a katkad zaškripi, svjesna da se mora mijenjati, da bi bila bolja, naprednija i sigurnija – poručio je Brajović.

Izvor i foto: CdM