DRUŠTVO PREPORUKA

SZO: Pandemija se još može staviti pod kontrolu

Šef Svjetske zdravstvene organizacije rekao je danas da je još moguće staviti epidemiju Kovida-19 pod kontrolu iako se broj slučajeva zaraženih više nego duplirao posljednjih šest nedjelja.

-Postoje brojni primjeri u cijelom svijetu koji su pokazali da iako je epidemija vrlo intenzivna, ona i dalje može biti dovedena pod kontrolu – rekao je novinarima generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, navodeći kao primjer Španiju, Italiju i Južnu Koreju.

Kako je istakao, samo agresivno djelovanje, zajedno sa nacionalnim jedinstvom i svjetskom solidarnošću može da preokrene put pandemiije.

On je ponovio značaj detektovanja zaraženih, trasiranja kontakata izolovanja oboljelih da bi se prekinuo lanac prenosa infekcije.

U pandemiji novog koronavirusa umrlo je više od 550.000 ljudi u svijetu, od kada je kancelarija SZO u Kini prijavila pojavu bolesti krajem decembra, prema bilansu koji sastavlja agencija Frans pres na osnovu zvaničnih izvora.

Dijagnostikovano je više od 12 miliona slučajeva, od kojih se najmanje 6,5 miliona do danas smatra izliječenim.

Međutim, iako se ublažavanje restriktivnih mjera nastavlja, u brojnim zemljama jača strahovanje od novog talasa.

-U slučaju ponovnog pojavljivanja slučajeva zaraze treba “djelovati brzo” – rekla je Marija Fan Kerhove, zvaničnica SZO zadužena za pitanje Kovida-19.

Majkl Rajan, zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije, takođe je pozvao vlasti da brzo suzbijaju žarišta zaraze da bi izbegli izolaciju cijele zemlje.

 

Izvor: Beta