PREPORUKA SPORT

ALEJA ZASLUŽNIH GRAĐANA: Sahranjen Ilija Petković

Foto: Alo/Marko Metlaš

Legendardni fudbaler i trener Ilija Petković sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom Groblju.

Od njega se oprostilo nekoliko stotina članova familije, prijatelja, poštovalaca, navijača OFK Beograda, kluba u kojem je proveo skoro cijelu karijeru i sa čijim šalom na kovčegu je sahranjen.

Na sahrani su bili čelni ljudi Fudbalskog saveza Srbije predvođeni predsjednikom Slavišom Kokezom i potpredsjednicima Nenadom Bjekovićem i Markom Pantelićem, nekadašnji fudbaleri koji su igrali za reprezentaciju dok je on bio selektor Ognjen Koroman i Nenad Jestrović, njegov asistent u reprezentaciji Goran Stevanović, zatim ministar Zoran Đorđević, pomoćnik gradonačenika Andreja Mladenović…

Nakon opela u crkvi na Novom groblju, od Petkovića se oprostio njegov saigrač i kum Miloš Smiljanić, koji je rekao da se o „Petku“ kao čovjeku, suprugu, ocu, djedi, fudbaleru, treneru i sportskom radniku može govoriti samo u superlativu.

Kako je istakao, njegovi obožavatelji dijelili su se u dvije kategorije, od kojih su prva oni koji su voljeli njegov fudbal, driblovanje, golove i centaršuteve, zbog čega treneri nisu džabe govorili „Dajte loptu Petku“, to je bila najbolja taktika, znali su da će svojim umijećem dati ili namestiti gol.

Smiljanić je kao drugu kategoriju naveo narod, ljubitelje fudbala koji su ga voleli, jer je imao pozitivnu energiju, kojom je sve plijenio. Govoreći o munjevitom fudbalskom putu Petkovića, koji je 1964. godine iz kninske „Dinare“ došao u OFK Beograd, Smiljanić je podsjetio da je već 1968. godine kao reprezentativac briljirao na utakmici sa Francuskom, kada je postigao dva gola.

On je ukazao i da je jedan od tih golova bio legendaran, da su čak i čuvenom Maradoni, kada je postigao sličan gol driblingom preko cijelog terena, rekli da je kopirao Petkovića.

Smiljanić je podsjetio da u Petkovićevom fudbalskom umijeću dovoljno govori i to da je već imao potpisan predugovor sa madridskim Realom, ali nije mogao da ga realizuje jer je u SFRJ tada stupilo pravilo da se ne može u inostranstvo pre navršenih 28 godina, a njemu su falila dva mjeseca.

Na komemorativnom skupu u Sava centru od Petkovića se prvi oprostio dugogodišnji prijatelj glumac Ivan Bekjarev, koji je rekao da je on bio ,,rijetko dobar igrač, rijetko dobar trener, rijetko dobar selektor i rijetko dobar čovjek”.

– I da ne zaboravim, bio je rijetko duhovit čovjek. Tolstoj je jednom rekao da nema veličine bez jednostavnosti, dobrote i pravde. Pa shodno tome naš Petko je bio stvarna, stvarna veličina. Nikada neću zaboraviti njegove priče i tu ljubav koju je osjećao prema svom OFK Beogradu. Ako je smrt osnovni preduslov za početak besmrtnosti onda je naš Pele zaista dostigao tu svemirsku kategoriju. Za ovo što sam rekao nema bolje slike od ovog skupa i svih koji su došli. Neka je vječna slava Iliji Petkoviću, našoj legendi, prijatelju i drugu – naveo je on.

U ime Fudbalskog saveza Srbije obratio se Ivan Ćurković, koji je rekao da je karijera Ilije Petkovića, kao fudbalera, trenera, selektora i sportskog radnika ostavila neizbrisiv trag u srpskom fudbalu.

– Petko je do prije nekoliko dana bio sa nama, čuli smo se i razgovarali, sve se toliko iznenada dogodilo da osjećam kao da taj razgovor još traje. O njegovoj karijeri sve znamo, a o njegovim ljudskim kvalitetima ne treba trošiti riječi, jer Ilija je bio unikat. Neizmjerno žaleći što sam izgubio prijatelja, poslije pet decenija druženja, moram, nažalost, da podsjetim da smrt ne pita za vrijeme, ona dolazi iznenada, uzima nam one najbolje, ostavlja sjećanja na najljepše trenutke. Zato želim da naglasim da će Petko ostati sa nama u našim sjećanjima, nevidljiv ali uvijek prisutan. Njegova djela, njegova dobrota, sve ono veliko po čemu ćemo da ga pamtimo. Počivaj u miru dragi prijatelju i neka ti je vječna slava i hvala za sve – naveo je Ćurković.

Ljubiša Đurović iz OFK Beograda rekao je da je ,,iz plejade sjajnih romantičara otišao najbolji” i da će Petkovića svi pamtiti prije svega kao poštenog i velikog čovjeka. On je istakao da djelo Ilije Petkovića i neizbrisiv doprinos fudbalskoj Srbiji neće biti zaboravljeno.

– Bio je i biće uzor svim generacijama OFK Beograda, uvijek spreman da se žrtvuje za sve. Nije čekao da ga molite za pomoć, kada je znao, sam je nudio pomoć, a to mogu samo veliki ljudi. Iz tih njegovih kvaliteta proizilaze i njegovi veliki rezultati. Mi iz OFK Beograda uvijek ćemo govoriti kakvu smo gromadu od čovjeka imali – rekao je Đurović.

Petković je preminuo u subotu u 75. godini.

Izvor: blic.rs/danas.rs/beta.rs