DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Novo dječije igralište na Zabjelu

“Zelenilo” je juče mještanima Zabjela predalo na korišćenje novu multifunkcionalnu površinu – dječije igralište u Ulici Buda Tomovića, koje je do sada najveće igralište koje je “Zelenilo” izgradilo.

-Izgradnja ovakve površine predstavlja veoma zahtjevan i predan rad. Sve počinje utvrđivanjem lokacije za izgradnju, odnosno u kojem dijelu grada postoji potreba za dječijim igralištem, a uvidom u plansku dokumentaciju utvrđuje se tačna lokacija, položaj i dimenzije prostora za budeće igralište. Zatim se pristupa izradi projekta – kazali su u saopštenju.

Igralište se prostire se na više od 2.500 kvadratnih metara i, kako ističu, po sadržaju je nešto drugačije.

-Osim multifunkcionalne sprave za mališane, koja je prva ovakva sprava ugrađena na javnom igralištu, na ovom prostoru napravili smo i sadržaje za najmlađe, odnosno pješčanik sa rekvizitima za igru u vidu prelaženja prepreka, kao i poligon za fudbal na podlozi od vještačke trave za mališane koji više vole igru sa loptom – naveli su u saopštenju.


Pored sadržaja za djecu, na ovom prostoru napravljen je i sadržaj za odmor nešto starije populacije, sa setovima stolova i klupa. Kompletan prostor opremljen je parkovskim mobilijarom – klupama i korpama za otpatke, a sve kako bi žitelji Zabjela mogli da uživaju u odmoru, dodaju u saopštenju.

-Ova površina oplemenjena je biljnim materijalom, pa je tako ovdje posađeno oko 50 sadnica drveća. Posadili smo živu ogradu i puzavice i na slobodnim površinama formirali travnjak. Radi se o veoma kompleksnom projektu vrijednosti od više od 60.000 eura koji smo, uz puno truda i rada, od samog planiranja, projektovanja pa do finalnog proizvoda, uspješno realizovali, a što se moglo vidjeti po posjećenosti već prvog dana. Nakon što smo prethodne godine izgradili šest dječijih igrališta, ove godine nastavili smo još jačim tempom. Do sada smo realizovali izgradnju pet dječijih igrališta, dok je u toku je izgradnja igrališta na Draču. Sa izgradnjom dječijih igrališta nastavićemo i u narednom periodu, a sve u cilju stvaranja jednakih uslova za bezbrižno odrastanje mališana u svim djelovima grada – poručuju u saopštenju.