MAGAZIN PREPORUKA

INSTITUT KONFUCIJE: U toku priprema takmičenja Chinese Bridge i projekta u vezi sa 3D štampom

 

Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, čiji je cilj promocija kineskog jezika i kulture, kao i razvoj prijateljskih odnosa između Crne Gore i Narodne Republike Kine, i pored poteškoća uzrokovanih koronavirusom uveliko radi na realizaciji brojnih projekata, kazala je u razgovoru za Montenegro magazin Luo Chun Xia, jedna od direktorica Instituta.

Ona je navela da je covid 19 u proteklom periodu uticao na rad Instituta, prvobitno jer su studenti morali da ostanu kod kuće, a nastava se iz učionice prebacila u onlajn format. Još jedna otežavajuća okolnost bila je i to što neki od profesora nijesu mogli da se vrate iz Kine zbog karantina.

Uprkos tome, realizovan je konkurs “Mali kreativci”, u okviru kojeg je Institut Konfucije nagradio sve učesnike.

-Učesnici su bili vrlo aktivni tokom takmičenja, primili smo dosta slika, koje su pravili uz pomoć bogate mašte što je pokazalo njihov kreativan um. Naš Institut Konfucije pripremio je nagrade za pobjednike i poklone za učesnike. I djeca i nastavnici su bili veoma srećni – kazala je Luo Chun Xia.

Ona je dodala i da su u toku brojne druge aktivnosti na kojima Institut trenutno radi.

–  Pored uobičajenog učenja jezika, radimo na brojnim projektima. Prvenstveno, Milena Đukanović, lokalna direktorica Instituta Konfucije priprema projekat 3D štampe sa studentima Elektrotehničkog i Arhitektonskog fakulteta koji će prikazati tradicionalne i moderne objekte arhitekture u Kini. Takođe, Institut Konfucije je upravo završio održavanje 19. preliminarnog finalnog takmičenja Chinese Bridge (Kineski most) za učenike koledža i dva đaka su pobijedila na tom takmičenju, a u toku je i priprema takmičenja Chinese Bridge za učenike srednjih škola – navela je Luo Chun Xia.

Ona je podsjetila da je prioritetni zadatak Instituta Konfucije učenje kineskog jezika, te da će to biti i najvažnija aktivnost u narednom periodu, a sve sa ciljem da se ljudi u Crnoj Gori i Kini bliže upoznaju sa kulturama zemalja, da pomažu jedni drugima i međusobno sarađuju.

Kako je dodala, Institut je konstantno u komunikaciji sa institucijama i kolegama u Kini, a nedavno je i Čangša Univerzitet, posredstvom Instituta Konfucije, donirao 10.000 maski Univerzitetu Crne Gore.

-Sve vrijeme smo u kontaktu. Ohrabrujemo jedni druge i obezbjeđujemo medicinsku opremu sve vrijeme – kazala je naša sagovornica.

Institut Konfucije je na Univerzitetu Crne Gore otvoren u februaru 2015. godine, kroz partnerstvo sa Čangša Univerzitetom nauke i tehnologije. Institut organizuje kurseve kineskog jezika i polaganje HSK testova, standardizovanih testova kojima se određuje nivo znanja kineskog jezika nematernjih govornika. Takođe, Institut organizuje i radionice za bolje upoznavanje kineske kulture i tradicije, kurseve drevnih borilačkih vještina, a planira se i organizacija kurseva kaligrafije i pripremanja kineske hrane. Cilj rada Instituta je bolje povezivanje svih pojedinaca i institucija u Crnoj Gori koje se na bilo koji način bave kineskim jezikom i kulturom, kao i druge aktivnosti kulturne, obrazovne i ekonomske saradnje Crne Gore i Kine.

 

Mn.M.
Foto: B. Šekularac