ART PREPORUKA

VIDEO: Film “Respect” posvećen životu Arete Frenklin

Foto: Getty images

Film “Respect” je biografsko ostvarenje koje prati uspon Arete Frenklin do muzičke ikone kakvom je pamtimo danas.

Reditelj je glavnu ulogu povjerio pjevačici i glumici Dženifer Hadson, a prema reakcijama publike nakon odgledanog prvog trejlera, napravio je odličan izbor.

Riječ je o veoma uvjerljivoj izvedbi. Prvi trejler prikazan je u nedjelju tokom ceremonije BET Awards u Los Anđelesu, koja se usljed dobro poznatnih okolnosti održala u nešto izmijenjenom obliku. Gledaoci su veoma lijepo odreagovali na transformaciju Dženifer Hadson, kao i na taktove čuvene numere “Respect”, koja je poslužila kao naslov filma.

Pored sjajne glumice, koja je dobitnica Oskara, u ovom ostvarenju zaigrali su i: Meri Džej Blajdž, u ulozi pjevačice Dine Vošington, zatim Forest Vitaker i Odra Mekdonald, kao roditelji Arete Frenklin, te Marlon Vejans, kao njen prvi muž i Mark Maron, kao muzički novinar Džeri Veksler.

Za režiju filma zadužena je Lisl Tomi, poznata po naslovima Insecure, Jessica Jones, The Walking Dead i Queen Sugar. Sa druge strane, scenario je napisala Trejsi Skot Vilson.

Kraljica soula, kako su je zvali, i aktivistkinja za ljudska prava Areta Frenklin preminula je 2018. godine u Detroitu, u 76. godini, uslijed opake bolesti. Prema trenutnim informacijama, film, koji prati njen život od nastupa u dječijem horu do muzičke slave, premijerno će biti prikazan u decembru.

kud duga