MAGAZIN SLAJDER

MIODRAG RADONJIĆ U OGLEDALU: Pjesma mog života je ,,Plava zvezda“

 

Današnji gost rubrike Montenegro magazina ,,U ogledalu” je glumac i producent Miodrag Radonjić.
Rođen je 1989. godine u Beogradu, gdje je i diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Dragana Petrovića.
Djetinjstvo ga, kaže u ovom razgovoru, asocira na basket terene, parkove na Konjarniku, na Kumanovsku ulicu u Zemunu i na nestašluke sa bratom Markom.
Prvu filmsku ulogu ostvario je 2010. godine u komediji ,,Nova šansa”. Iste godine uslijedila je rola u ostvarenju ,,Međ javom i međ snom” u kojem je tumačio Lazu Kostića. Narednu, 2011. godinu obilježava pojavljivanje u pet ostvarenja – serijama ,,Miris kiše na Balkanu”, ,,Nepobedivo srce” i ,,Pevaj, brate”, te filmovima ,,Oktobar” i ,,Priče iz groba”. Za ulogu Britve u ostvarenju ,,Oktobar” dobija nagradu Specijalnog žirija na ,,Cinemacityju”.
Godine 2012. tumači šefa kuglane u seriji ,,Vojna akademija”, a onda 2014. Popovića u ,,Izlazu u slučaju opasnosti”. Godine 2015. tumači Musu Kesedžiju u ostvarenju ,,Marko Kraljević – Fantastična avantura”, zatim Trajka Rajkovića u ,,Bićemo prvaci sveta”, Luiđija u ,,Igrama u tami” i Stevicu Todorovića u ,,Čizmašima”. Naredne, 2016. godine publika ga gleda u seriji ,,Prvaci sveta” i od 2016. do 2020. ,,Ubicama moga oca” u ulozi Inspektora Zorana Janketića. Godine 2017. dio je crnogorske televizijske serije ,,Božićni ustanak” u kojoj tumači Danila Božova. Iste godine igra Dragana u američkom TV filmu ,,My Daughter Is Missing”.

Miodrag Radonjić na premijeri filma ,,Južni vetar” u Podgorici 2018. godine (foto: Boris Šekularac/MNE magazin)

Godine 2018. pečat ostavlja i u ulozi Baće u ostvarenju ,,Južni vetar”, a za nju osvaja nagradu na niškim Filmskim susretima za najbolju epizodnu ulogu. Godine 2019. tumači Amira u rusko-srpskoj korprodukciji ,,Balkanska međa” (The Balkan Line).
Ove, 2020. godine publika ga je gledala u seriji ,,Balkanska međa”, zatim filmu ,,Hotel Beograd”, u post-produkciji je ostvarenje ,,Capio” Aleksandra Kostića u kojem tumači Oca, a za 22. jul najavljeno je snimanje nastavka filma i serije ,,Južni vetar”.
Radonjić je uspješan producent. Sa kolegom Milošem Bikovićem 2016. godine osnovao je producentsku kuću ,,Archangel studios” koja stoji iza ostvarenja ,,Ambasada”, filma i serije ,,Južni vetar”, te filmova ,,Balkanska međa” i ,,Hotel Beograd”.
Ostvario je i zapažene pozorišne uloge. Igrao je Luiđija u „Plesu u tami“, Vasilija u „Vasilisi Prekrasnoj“, Reditelja u „Stop! Strana 89“, Fabricija u „Krčmarici Mirandolini“, Oca Velša u ,,Usamljenom zapadu”, Džona u ,,Leptiri su slobodni“, Cara Konstantina u istoimenom komadu, Dušana u ,,Malim tajnama”, Gera u ,,Praznom gradu” i Džimija u „Osvrni se u gnevu“.
Radonjić ističe da na poslu insistira na profesionalizmu, energiji, posvećenosti i inicijativi.
Kada govori o pravoj ljubavi, Radonjić kaže da sve što je potrebno za nju sadržano je u ,,Himni ljubavi“ svetog apostola Pavla.
Pjesma njegovog života je ,,Plava zvezda” Miroslava Mike Antića.
Na šta Vas asocira djetinjstvo?
– Djetinjstvo me asocira na basket terene, parkove na Konjarniku, na Kumanovsku ulicu u Zemunu i na nestašluke sa bratom Markom.
Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?
– Da, prvi honorar sam zaradio u reklami ,,Karakterom protiv nasilja”, sjećam se da je u pitanju bila suma od 16.000 dinara (al’ tad je euro bio 78). Sve sam potrošio, naravno u kafani.
Na čemu insistirate u poslu?
– Na profesionalizmu, energiji, posvećenosti, inicijativi.
Koju knjigu/film biste preporučili?
– U ovom trenutku bih preporučio Petra Petrovića Njegoša, iako su ga mnogi čitali, čini mi se da bi valjalo obnoviti gradivo.
Koje jelo najviše volite?
– Omiljeno jelo mi je sarma.
Šta je potrebno za pravu ljubav?
– Sve što je potrebno za pravu ljubav sadržano je u ,,Himni ljubavi“ svetog apostola Pavla.
Koga umjetnika biste oživjeli i zašto?
– Mocarta, zato što bih volio da vidim tu genijalnost u svom procesu stvaranja, dok komponuje ili svira na klaviru.
Putovanje koje pamtite?
– Pamtim mnoga putovanja, teško je izdvojiti jedno. Najljepša putovanja su mi putovanja na more.
Pjesma Vašeg života je?
– ,,Plava zvezda“ Miroslav Mika Antić.

Bojana Radonjić
Foto: Privatna arhiva