ART PREPORUKA

ZATVOREN UNDERHILLFEST: Posvećenost koja u prvi plan stavlja čovjeka i živi svijet nasuprot materijalizmu

Jedanaesto izdanje UnderhillFesta zatvoreno je sinoć, dodjelom nagrada na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici.

Žiri 11. UnderhillFesta u sastavu: Jelena Mišeljić – producentkinja, Ivan Marinović – reditelj i Gojko Berkuljan – reditelj odlučili su da nagrada Maslačak u međunarodnoj kategoriji pripadne filmu Tunel čiju režiju potpisuju Nino Orjonikidže i Vano Arsenishvilia, navodi se u saopštenju UnderHillFesta.
– Film opservacijski propituje grupni portret jedne zajednice u ekstremnim tranzicijskim uslovima. U skoro pa žanrovskom maniru pripovjedanja, suočavamo se sa nizom pitanja o društveno-političkom kontekstu previranja između humanizma i kapitalizma. Uvjereni smo da Tunel ostaje budućim generacijama kao vrijedna istorijska građa koja kroz naizgled jednostavan narativ, objašnjava možda i ključni trenutak 21. vijeka – saopštio je žiri.
U video poruci koju su poslali, reditelji filma su istakli da su srećni što film Tunel i dalje putuje, a naročito jer su saznali da je film dobio nagradu.
– Trebalo nam je sedam godina da snimimo Tunel tako da nas čini sretnim da ovaj film komunicira sa vama i da ga smatrate relevantnim – naglasili su reditelji filma.
Tročlani žiri je odlučio da Specijalno priznanje u Međunarodnoj kategoriji dobije film Zemlja je plava kao pomorandža u režiji Iryne Tsilyk.
– Autentičan rediteljski pristup nudi nam nova viđenja participatornog dokumentarizma. U intimnom portretu jedne porodice u ratu, iskustvo gledanja ovog filma izmješta se iz perspektive rediteljskog promišljanja na internalizovani plan priče sa čijim se junakinjama neupitno saživljavamo u nadrealnoj atmosferi nove normalnosti – navodi žiri u obrazloženju.
Nagrada je uručena konzulu Ukrajine u Crnoj Gori Mykhailu Shmatovu.
Nagradu Maslačak u Regionalnoj kategoriji dobio je film Zemlja meda u režiji Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova.
– Uprkos desetinama osvojenih nagrada, nominacijama za oskara, i uopšte već ispisanoj istoriji filma, smatrali smo da Zemlji meda nagrada u regionalnoj konkurenciji UnderhillFesta neće biti višak. Filmovi ovako snažne emocije, poetike i dramaturške savršenosti su izuzetno rijetki. Zemlja meda pored dirljivih portreta, plemenitog, emotivnog i duhovitog sadržaja uspijeva, kroz suptilna narativna sredstva, da ogoli i predoči inherente greške zapisane u svima nama – navodi žiri.
Producent i montažer filma Zemlja meda Atanas Georgiev zahvalio je na nagradi u video poruci.
Specijalno priznanje žirija u Regionalnoj kategoriji dobio je film Govori da bih te video Marije Stojnić.
– Eksperimentalni dokumentarac Marije Stojnić istražuje snolike pejzaže sjećanja i arhive Radio Beograda. Film je pulsirajuće audiovizuelno iskustvo koje zavređuje posebnu pažnju, istovremeno služeci kao dokument o jednoj instituciji i posveta radiofonskom izrazu.
Rediteljka Marija Stojnić i producent Miloš Ivanović su se takođe video porukom obratili posjetiocima UnderhillFesta.
Nagradu publike 11. UnderhillFesta dobio je film Umetnost sećanja Jelene Radenović s prosječnom ocjenom 5,0.
Jelena Radenović bila je 2017. godine učesnica tadašnjeg novog segmenta UnderhillFesta, programa RAD (radionice za autorke dokumentarnih filmova). Na konkurs su se mogle prijaviti autorke iz regiona ex-Jugoslavije čiji je projekat bio u ranoj fazi razvoja. Uslov je bio da se radi o debitantskom ili drugom ostvarenju. Projekat Jelene Radenović Umetnost sećanja, na UnderhillFestu je prepoznat je kao jedan od tri najbolja.
Program RAD smo realizovali uz prodršku Fondacije Petrović Njegoš i NVO Centar za ženska prava, a već sledeće godine prerastao je u CIRCLE – program koji okuplja autorke i producentkinje dokumentarnih filmova iz zemalja Jugoistočne Evrope, koje su uz saradnju sa renomiranim mentorkama imale priliku da razvijaju projekte koji imaju međunarodni potencijal, navodi se u saopštenju UnderhillFesta.
Publiku je preko video poruke pozdravila rediteljka Jelena Radenović.
Vjerni prijatelj UnderhillFesta je Fondacija „Petrović Njegoš“, a ta podrška se ove godine ogleda u svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala. Generalna sekretarka Fondacije ,,Petrović Njegoš” Milica Perišić je pročitala poruku princa Nikole Petrovića Njegoša.
– Dragi prijatelji, ili bolje reći dragi Građani svijeta, jer ako se osvrnem na program 11. izdanja, vi koji ste imali sreće da odgledate sve ove dokumentarce, vi se morate osjećati kao ,,Građani svijeta”.
Vjerujem da je to cilj kojem su težili inicijatori ove lijepe avanture koja se zove Underhill. Želim da znate da je upravo to podstaklo Fondaciju da pruža podršku Festivalu već nekoliko godina.
Želim sve da vas pozdravim i kažem da sam, budući u izolaciji u Parizu, tužan što večeras ne mogu sa vama podijeliti ovaj trenutak.
Organizacija ovakvog festivala, kao i učešće na njemu samim prisustvom, realizacija i produkcija ovakvih dokumentaraca predstavljaju izraz istinske posvećenosti. Posvećenosti koja u prvi plan stavlja čovjeka i živi svijet nasuprot višestrukom materijalizmu naših društava.
Ova nas posvećenost povezuje i predstavlja pozitivnu viziju za vremena koja su pred nama. Dozvolite mi da pozdravim umjetničkog direktora Vuka Perovića i njegove saradnike zbog toga što su dali ovakav pravac festivalu.
Solidarnost, empatija, prava žena, socijalna pravda, a večeras i ekologija su teme tog ,,drugačijeg pogleda” koji nam Underhill nudi.
Fondacija Petrović Njegoš je za svoj moto odabrala ,,Small is beautiful” u znak sjećanja na jednog od prvih ekonomista koji zastupaju koncept ,,održivog razvoja” Ernsta Fridriha Šumahera. Vrlo nam je drago što ste nam se pridružili na ,,ekološkoj” večeri i projekciji filma ,,But beautiful”.
U ovom periodu globalne zdravstvene krize, ovaj film dobija svoj puni smisao, naročito u Crnoj Gori koja je, čini se, zaboravila obećanje sa svog krštenja, a to je da bude prva ekološka država.
Već nekoliko godina se širom svijeta muškarci i žene zalažu za ekološku tranziciju, što je jedini način da se predvide buduće katastrofe i očuva budućnost naše djece.
Ovo može biti prilika da prevaziđemo naše kontradiktornosti i ujedinimo se oko jednog pravog projekta Ekološke države, koji je u stvari jedini projekat koji će imati smisla nakon trenutne zdravstvene i ekonomske krize.
Do tada vodite računa o sebi i svojim bližnjima – navodi se u poruci princa Nikole Petrovića Njegoša.
Nakon svečanog zatvaranja 11. UnderhillFesta, prikazan je film Ljepši svijet u režiji Ervina Vagenhofera, a zbog ogromnog interesovanja, u srijedu veče u 21 sat ponovo će podgorička publika pogledati film Zemlja meda.

kud duga