MODA PREPORUKA

MARINA BANOVIĆ-DŽUVER: Nova kolekcija obilježena iščekivanjem

Dizajnerka Marina Banović-Džuver prikazaće novu kolekciju pod nazivom ,,Iščekivanje”na Montenegro Fahion Week-y 29. juna u Podgorici. Za MNE magazin kaže da je riječ o kolekciji koja je u potpunosti ,,ljetnja priča” i ima oko 30-ak modela.

-Kolekcija je inspirisana ljetom. Namijenjena je ženi koja će šetati plažom, ali i boraviti na planini, ženi koja će dio ljeta provesti na poslu, ali i odmarati. Modeli su izrađeni od prirodnih materijala-pamuk, svila, lan i viskoza. Dominiraju floralni motivi i čipka-kaže Marina.

Kolekciju ovaj put dopunjava bogat aksesoar- nakit, šeširi, tašne i plažni program koji potpisuje dizajner.Biće osmišljena posebna šminka i body art. Creative make up radiće Neda Koprivica(@neda.mua) i Ana Ljuljđurović (cedoviste).

Govoreći o stvaralaštvu u prethodnom periodu, Marina kaže da  spada u one dizajnere koji iznenadne situacije dobro prihvataju i uspješno se adaptiraju.

-Doba korone isprovociralo je onu stranu moje ličnosti koja se aktivira kad je nešto neočekivano, iznenadno i ne tako dobro. Kojoj je odbrambeni sistem rad i orjentacija na donacije i pomoć onima kojima je to bilo neophodno. To mi je pomoglo da prevaziđem ružne dane i radom sačuvam kreativnost. Nisam posustajala, pa je i dio ove nove kolekcije tada nastao jer sam se radovala ljetu i vremenu kada će sve proći. Upravo to iščekivanje odredilo je naziv kolekcije. Činjenica je da ćemo, možda, morati da naučimo da ,,živimo sa virusom”. On ne može biti inspirativan, ali optimizam može. Upravo taj optimizam prepoznaje se u strukturi i koloritu ove ljetnje kolekcije  u kojoj nema minimalizma, sve je razigrano, ljetnje, asocira na radost, druženje, poljupce…Kao da je bila kiša i nevrijeme, pa je prestala i život se nastavlja poljupcem-naglašava dizajnerka.

Komentarišući trenutnu svjetsku modnu scenu, kaže da je sigurna da će dizajneri naći način da kreacijama pošalju jasne poruke.

-Mislim da će se generalno oglasiti minimalizmom. Moguće je da ćemo prepoznati svedenost i devedesete u formi. Naravno ne asocijativno na devedeste na Balkanu, nego u svijetu-pojašnjava dizajnerka.

Nakon Crnogorske nedjelje mode Marina planira odmor. 

-Optimistična sam i mislim da ćemo moći poći na odmor. Ne želim da razmišljam da su nam poljupci, zagrljaji, šetnje, druženja…nemogući. Jer, nešto tako prirodno i logično dovodi se u pitanje i postaje iščekivanje, želja, nada…-kaže Marina.

Mn.M.