MAGAZIN SLAJDER

FESTIVALI U CRNOJ GORI: Mnogo pitanja na koja nema odgovora, održavanje neizvjesno

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

Crna Gora postala je nedavno prva evropska korona-fri destinacija, a otvorila je granice i dozvolila javno okupljanje do 200 osoba 1. juna.
Sve to bio je povod da pokrenemo temu organizacije festivala pod ovakvim uslovima.
Ono što je zajedničko organizatorima jeste nada za koju je Aristotel govorio da je san budnih.
Prvo izdanje Hype festivala u Herceg Novom trebalo je da bude održano od 18. do 20. juna ove godine, ali je, zbog pandemije korona virusa, pomjereno za iste datume naredne godine i ugostiće iste izvođače – Gibonnija, ,,Urban & 4” i ,,Letu štuke” 18. juna, ,,Dubiozu kolektiv”, ,,Who see” i ,,Bombaj štampu” 19. juna i Neleta Karajlića, TBF i ,,Brkove” 20. juna.
Made in New York Jazz Festival Montenegro, koji je trebalo da bude održan u junu, biće priređen u septembru ove godine.

Dragan Bulajić

Podgorica je ovog 26. juna trebalo, u okviru festivala City Groove, da ugosti italijansku muzičku legendu Cukera.
– Plan je da se festival održi do kraja godine, kad to prilike budu dozvoljavale, tj. kad se ukine zabrana javnog okupljanja. Mnogo je pitanja na koja nemamo odgovore, tako da je svako planiranje uzaludno – kaže za MNE magazin organizator festivala City Groove Dragan Bulajić.

Petar Šundić (Foto: Boris Šekularac/MNE magazin)

Sačekajmo još malo, poruka je Petra Šundića, organizatora Bedem Festa, zakazanog na nikšićkoj tvrđavi za 31. jul, 1. i 2. avgust.
– Biće održan, samo još da vidimo kako će se situacija odvijati, jer kako za sada stvari stoje, ide na bolje. Još malo strpljenja ipak nam treba svima nama – poručuje u izjavi za MNE magazin organizator Bedem Festa Petar Šundić.

Peđa Zečević (foto: Boris Šekularac/MNE magazin)

Čeka i organizator ove godine jubilarnog, desetog izdanja Lake Festa (6-8. avgust) Peđa Zečević.
– Moram još nekoliko dana da sačekam još neke dogovore i razgovore i komunikacije, jer je sve dosta komplikovano i složeno. Mi se pripremamo kao da je sve okej, a, evo, nadamo se da će tako i biti, jer je to jedino što može da se kaže, vezano za Lake Fest. Ja se pripremam, komuniciram s bendovima i nadam se da stvari idu u dobrom pravcu. Moramo da čekamo svi zajedno – rekao je za MNE magazin organizator Lake Festa Peđa Zečević.

Dušan Kovačević

Nada u festivalsko ljeto tinja i u mislima organizatora Sea Dance Festivala, zakazanog za 28, 29. i 30. avgust na plaži Buljarica u Budvi.
– Informacija o tome da će se u Crnoj Gori tokom jula i avgusta ostvariti jedan dio glavne turističke sezone, kao i činjenica da je jedna među prvim svjetskim corona-free zonama, daju nam razlog za optimizam. Prema ocjenama eksperata kreativnost i nova inovativna rješenja biće ključna za oporavak kako turističke tako i event industrije, pogotovo imajući u vidu procjene da će nove generacije biti prve koje će se odvažiti na putovanja, te da će države koje to prepoznaju brže oporaviti turizam od drugih. Razmišljajući u tom pravcu, tim Sea Dance-a razmatra opciju promjene ovogodišnjeg formata festivala, a koji će u cilju zaštite zdravlja svih posjetilaca biti u skladu sa svim mjerama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela. U narednom periodu biće realizovan i niz sastanaka sa nadležnim institucijama i partnerima u projektu, kako bi se zajednički pronašla najbolja rešenja realizacije, što je svakako jedini ispravan pristup imajući u vidu složenost i važnost situacije u kojoj smo se svi našli – kažu organizatori Sea dance Festivala za MNE magazin.
Organizatorima i publici tako ostaje da čekaju i nadaju se. Nada zadnja umire.
B. Radonjić