MODA PREPORUKA

GLOBAL TALENTS DIGITAL: Prvi hibridni online modni događaj 10. i 11. juna

Od 10. do 11. juna ove godine održava se Global Talents Digital, prvi svjetski hibridni međunarodni online modni projekat, koji će kombinovati ručno rađene i digitalne dizajnerske kolekcije. Virtuelni i nevirtuelni modeli predstaviće nove kolekcije. Virtuelne poznate ličnosti sa Instagrama prikazivaće svoje digitalne kolekcije. Svoje kreacije i radove u nekonvencionalnom formatu video-prezentacija prikazaće 50 učesnika iz 20 zemalja, neki od njih koristeći AR tehnologiju i digitalne avatare. Moda će biti upotpunjena animiranom vizuelnom umjetnošću: 3D umjetnici će kreirati digitalne radove specijalno za Global Talents Digital. Svi strimovi mogu se pratiti dva dana na društvenim mrežama i na više od 100 veb lokacija širom svijeta.

Proširena stvarnost (Augmented Reality – AR) postaće dio prenosa uživo: koristeći pametne telefone (smartphone), gledaoci će moći da pokreću kreacije ka, na primjer, privatnoj spavaćoj sobi. Digitalni umjetnički tim iz ЯZAT u saradnji sa grafičkim dizajnerima Bayat Akerov, Viktoria Kobelkova, The Digital Mary, napravili su digitalne verzije kolekcija dizajnera koji će učestvovati na Global Talents Digitalu i one će, takođe, biti dostupne u AR verziji, saopštili su organizatori.

– Global Talents Digital je online verzija projekta Global Talents, koji je pokrenula Modna komora Rusije u znak podrške vrhunskim brendovima širom svijeta. Desetine modnih talenata iz deset zemalja predstavile su prvi put kolekcije na modnim pistama Mercedes-Benz Fashion Week Rusije proteklih sezona. Ključna karakteristika novog projekta je to što će donijeti stvarne (ručno rađene) i u potpunosti digitalne kolekcije. Pored toga, Global Talents Digital prevazilazi klasične modne sezone i pokriva mnoge zemlje, zahvaljujući kako učesnicima, tako i prenosima uživo: od Južne Afrike do Japana, od SAD-a do Australije. A tačka povezivanja je Moskva, Rusija, odakle dolazi većina Vol. 1 učesnika. Dugo godina sistematski podržavamo i promovišemo mlade talente. Globalna karantinska situacija natjerala nas je da potražimo neke nove formate i Global Talents Digital u junu 2020. godine biće jedan od tih naših eksperimenata. To je doprinos živopisnoj svjetskoj modnoj sceni prepunoj velikih talenata – kazao je Aleksander Šumski, predsjednik Modne komore Rusije i Mercedes-Benz Fashion Week Russije.

Lista učesnika uključuje brend iz Perua ANNAISS YUCRA, koji je pripremio saradnju sa virtuelnim modelom Ivaany iz Francuske. Još jedna saradnja na programu ovog online događaja jeste zajednička prezentacija brenda Be.Li.Ve. i australijskih digitalnih modela iz Klubb Visuals Agency, Candice Klubb i Bambi. Kim Zulu, virtuelni model iz Južne Afrike, predstaviće debitantsku digitalnu kolekciju. Aliona Pole (Rusija), poznata digitalna manekenka, koja je učestvovala na Mercedes-Benz Fashion Week Russia online u aprilu, takođe će predstaviti svoju kolekciju.

Tokom Global Talents Digital kolekcije će prikazati ruski i inostrani dizajneri. Na listi učesnika su CHAPURIN, VARVARA ZENINA, into|into, Not for sale, duet.by.me, SAMSHIT, AMARIN jewelry, OLA OLA, BEINUNISON, DANIIL KOSTYSHIN, RABBITHOLE, BAYARTAEV, ophelica, GIDROPLAN, ALKHANASHVILI, Be.Li.Ve. (Rusija / Francuska), Sushchenko (Rusija / Island), CHAIN, VANESA KRONGOLD (Argentina), JAKE LIU (Australija), Florentina Leitner (Austrija / Belgija), FEMME DE MARS (Belgija), Juan de La Paz (Bolivija), GUIDO VERA (Čile), TOMMAZO Studio (Kipar), Svoboda Ravenstvo Bratstvo (Francuska), NS GAIA (Indija), VIVIANO (Japan), ANNAISS YUCRA (Peru), 13/7 (Poljska), Också (Španija), AFTER WORK STUDIO, RAHEL GUIRAGOSSIAN (Švajcarska), Anciela, LINUS LEONARDSSON (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Shell (Sjedinjene Američke Države).

Osam umjetnika kreiralo je digitalne komade posebno za potrebe Global Talents Digitala. Tokom online prezentacija publici će biti predstavljene kreacije ruskih umjetnika: Sub Sensus, koji je sarađivao sa Trevisom Skotom; Fernand Clarke, dizajner pokreta i CG umjetnik, koji je nadzirao CG produkciju dekoracije za operetu Boljšoj teatra. Takođe, tu je VEL LY, koji je sarađivao sa brendovima Dior, GIVENCHY, Dolce & Gabbana, Cartier i Lancôme, kao i Egor Golopolosov koji je sarađivao sa brendovima Disney, Coca-Cola i Coach. Svi oni podijeliće rezultate rada koristeći inovativne tehnologije. Publika će vidjeti i rad tri njemačka umjetnika: Antoni Tudisco, 3D umjetnik i umjetnički direktor, koji je sarađivao sa brendovima Nike, Versace te MTV; Marc Tudisco, 3D umjetnik i umjetnički direktor, koji je sarađivao sa Nike, Reebok, Sprite i mnogim drugim brendovima i Timo Helgert, digitalni umjetnik i kreativni direktor, koji je snimio niz 3D videa ,,The Return of Nature”, u kojima pronosi poruku nade za sve koji su ugroženi virusom COVID-19. Italijanski 3D umjetnik  Alexey Severin predstaviće plod saradnje sa francuskim virtuelnim modelom Serah Reikka. Aleksej sada sarađuje sa umjetničkom grupom Recycle i njihovi zajednički projekti biće prikazani na Bijenalu u Veneciji i Centru Pompidu u Parizu.

Dizajnere će podržati više od sto ruskih i inostranih medija. Online prezentacije novih kolekcija dizajnera biće dostupne za gledanje iz svih krajeva svijeta.

Za referencu: Global Talents Digital je virtuelna verzija projekta Modne komore Rusije, Global Talents. Osnovan je u svrhu podrške mladim talentima širom svijeta i organizovan uz podršku Modnog fonda (Fashion Fund). Tokom Mercedes-Benz Fashion Week Russije, događaj je organizovan dva puta u fizičkom formatu i tu su dizajneri iz Argentine, Bangladeša, Belgije, Kine, Francuske, Gruzije, Njemačke, Italije, Letonije, Perua, Španije, Švajcarske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva imali priliku da prikažu debitanske kolekcije međunarodnoj publici na velikoj modnoj pisti.

Za muziku u pozadini na događaju Global Talents Digital zadužen je DJ GROOVE.

Portal Montenegro magazin biće medijski partner, pa će čitaoci 10. i 11. juna, od 11 sati ujutru, moći uživo da prate oba dana ovog događaja.

Više informacija možete pronaći na zvaničnim vebsajtovima: globaltalents.digital/en/home,  russianfashioncouncil.ru/en/ i društvenim mrežama:

Russian Fashion Council:

https://www.instagram.com/russianfashioncouncil/

https://www.facebook.com/RFCouncil

https://vk.com/russianfashioncouncil

Mercedes-Benz Fashion Week Russia:

https://www.instagram.com/mbfwrussia/

https://www.facebook.com/MBFWRussia

https://vk.com/mbfwrussia

https://tg.rip/mbfwrussia

https://www.tiktok.com/@mbfwrussia

https://twitter.com/MBFWR

https://www.youtube.com/user/mbfweekrussia