DRUŠTVO PREPORUKA

SRBIJA: Korona virus ušao u studentski dom i vrtić

Procenat broja novozaražnih u Srbiji ponovo je danas ispod dva odsto, ali je broj novih slučajeva i dalje veliki, pošto su oboljele još 73 osobe, pišu Novosti.

U posljednja 24 sata testirano je 4.308 osoba, od kojih su 73 pozitivne, dok su juče, na osnovu 3.317 testiranih, potvrđena 82 slučaja.

U Srbiji je od početka epidemije zaraženo ukupno 11.896 osoba.

Od posljednjeg izvještaja preminula je još jedna osoba, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 250, objavljeno je na zvaničnom sajtu Covid-19.

Broj aktivnih slučajeva je 475, a na respiratorima je 15 pacijenata.

Od početka epidemije testirano je 276.810 osoba koje su ispunjavale kriterijum definicije slučaja.

Procenat smrtnosti je 1,69 odsto.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da nije isključeno da se drugi talas virusa vrati i to jako intenzivno i ukazao na nova žarišta u Srbiji.

Kon je za Prvu televiziju kazao da su ljudi bili diciplinovani dok su bile restriktivne mjere, a sada je sve do pitanja našeg odnosa, prenosi ,,Blic”.

– Imate situaciju da je u jednom vrtiću to krenulo, počelo kod jedne osobe koja radi na održavanju higijene i ona je sa tri saradnice putovala i tako je došlo do zaražavanja. Srećom nije bilo dužeg kontakta sa djecom i direktnog kontakta dužeg od 15 minuta sa vaspitačicama, ali su tri vaspitačice udaljene sa posla – rekao je Kon.

Kako je napomenuo, postoji i problem zbog povratka 17.000 studenata u Beograd zbog ispita i potvrdio je da se virus pojavio u studentskom domu na Karaburmi.

– Imate u Novom Pazaru žarište nakon Bajrama i u Tutinu. Pojavljuju se žarišta i mi to sve držimo pod nadzorom, ali sprovoditi taj nadzor nije jednostavno. MI sad imamo 250 kontakata koji su pod nadzorom. Oni su slobodni ljudi, ali iz dana u dan se čujemo sa njima i pratimo njihovo stanje – pojasnio je Kon.

Izvor: novosti.rs/blic.rs/Prva TV