DRUŠTVO PREPORUKA

HIPOTEKARNA BANKA: Beskamatni krediti na 10 mjesečnih rata za ljetovanje u hotelima u Crnoj Gori

Hipotekarna banka u Crnoj Gori, na današnjoj konferenciji održanoj u hotelu Podgorica, predstavila je novi proizvod koji će pomoći turističkoj privredi u ublažavanju posljedica koronavirusa, a to su beskamatni krediti koji će se dodjeljivati građanima za ljetovanje u hotelima u Crnoj Gori.

HB Turistički kredit namijenjen je svim klijentima Hipotekarne banke, ali i onima koji to nijesu, a koji ispunjavaju uslove kreditne sposobnosti. Hipotekarna banka potpisala je ugovore sa velikim brojem hotela u Crnoj Gori i ponudila mogućnost da ljetovanje u njima klijenti plaćaju na deset rata, bez kamate i bez ikakvih dodatnih troškova. Kampanja je nastavak aktivnosti koje su započete na inicijativu Hotelske grupe Budvanska rivijera koja je ovakav proizvod prva ponudila svojim klijentima.

-Hipotekarna banka, vodeći računa o ekonomskim izazovima sa kojima se građani Crne Gore suočavaju, a koji su posljedica nedavno završene epidemije koronavirusa, pažljivo je i uz pomoć partnera – hotelske privrede, osmislila novi proizvod koji će građanima naše zemlje olakšati i otvoriti prostor za ljetovanje u crnogorskim hotelima – kazala je Nina Redžepagić u ime Hipotekarne banke.

Prijava za HB turistički kredit je jednostavna, potrebno je popuniti dokumenta koja se nalaze na sajtu banke, a uz prijavu je neophodno dostaviti i profakturu/fakturu ovjerenu od strane pružaoca turističkih usluga sa kojim banka ima zaključen ugovor o poslovnoj saradnji. Lista pružaoca hotelskih usluga sa kojima HB ima potpisan ugovor o saradnji biće jasno istaknuta na sajtu banke. Nakon odobrenja kredita, korisnik kredita potpisuje Ugovor. Kredit se isplaćuje na račun pružaoca turističke usluge, na osnovu dostavljene fakture/profakture.

Izvršni direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović, naveo je da su tokom trajanja epidemije tražili način da Hipotekarna banka da doprinos u saniranju posljedica koronavirusa, naročito kada su u pitanju privredne aktivnosti i hotelski biznis, te da su rješenje našli u stvaranju novog proizvoda “Turistički kredit Hipotekarne banke”.

-Došli smo do ideje da bi bilo dobro da napravimo proizvod koji bi podstakao domaću tražnju, i koji bi omogućio građanima Crne Gore da po najpovoljnijim uslovima ove godine svoj odmor provedu u Crnoj Gori. Ideja je potekla od našeg klijenta – Budvanske rivijere. Cilj nam je da predložimo proizvod koji može biti interesantan našim građanima, a to je proizvod beskamatnog kreditiranja na 10 mjesečnih rata za sve građane Crne Gore koji budu htjeli da provedu odmor u nekom od hotela u našoj zemlji – naveo je Zaimović.

Kako je kazao, tragom te inicijative, usliijedili su sastanci sa Privrednom komorom, i došlo se do ideje da se ponudi proizvod koji će biti interesantan i građanima – korisnicima kredita, i hotelima – koji će na ovaj način prodavati svoje kapacitete.

-Došli smo do modela po kojem će svaki od hotela koji je potpisao ugovor sa nama – do sada ih je više od 80, predstaviti specijalnu ponudu koja podrazumijeva određene pakete, sniženje cijena od 20 do 50 odsto – objasnio je Zaimović.

Kako je istakao, ova kampanja nije pokrenuta zbog ostvarivanja zarade, jer su krediti beskamatni, već smatraju da je to njihova društvena odgovornost.

-Nije nam cilj da zaradimo, već da pružimo svoj doprinos, da se pridružimo kampanji “Ljetuj doma”, da pomognemo onoliko koliko smo u mogućnosti. Trudili smo se da proizvod bude jednostavan, da bez komplikovanih procedura građani mogu brzo dobiti kredit i naša ponuda se ne odnosi samo na klijente Hipotekarne banke, već i za sve druge građane. Ova inicijativa je naišla na veliki odjek od stane hotelske privrede, a o tome govori podatak da se za nekoliko dana pridružilo oko 80 hotela. Građani mogu već od sjutra aplicirati za kredite, i na našem sajtu pronaći linkove za hotele sa kojima smo do sada potpisali ugovore, a taj spisak će se svakog dana ažurirati. Vjerujemo da će ovo biti uspješna akcija i da ćemo dati doprinos oživljavanju turističke sezone u Crnoj Gori – poručio je Zaimović.

Predsjednik Odbora za turizam u Privrednoj komori Ranko Jovović, kazao je da je saradnja koju su uspostavili Hipotekarna banka i Privredna komora Crne Gore odličan primjer solidarnosti u ovom veoma izazovnom vremenu za turističku privredu.

-Uspostavljena saradnja ima veliki značaj za ublažavanje negativnih posljedica koronavirusa na turizam. Privredna komora ima jasan cilj da pomogne svim svojim članicama u ovim teškim vremenima. Prva institucija koja je prepoznala naše predloge mjera je Hipotekarna banka, i ovom prilikom se zahvaljujem na ovom paketu koji je napavljen za naše građane. Važno je za turističku privredu da podstaknemo građane da obiđu one djelove Crne Gore koje do sada nisu imali priliku da posjete. Koronavirus ostavlja velike tragove i posljedice po turističku porivredu i nadamo se da će ovakav paket mjera i treći paket mjera Vlade, doprinijeti da održimo naše hotele i da pokušamo da se oporavimo u što kraćem roku – rekao je Jovović.

Krediti se odnose na aražmane u vrijednosti od 300 do 3.000 eura, u hotelima širom Crne Gore.

-U prethodnom periodu pokazali smo da smo kao građani odgovorni i solidarni, i nadamo se da ćemo pokazati i odgovornost kada je u pitanju crnogorska ekonomija – zaključila je Nina Redžepagić.

Svi zainteresovani građani, informacije o ovom proizvodu, mogu naći na sajtu Hipotekarne banke www.hipotekarnabanka.com/turisticki-kredit.

 

D.Markuš
Foto: B.Šekularac