DRUŠTVO PREPORUKA

BIH: Tri nova pozitivna slučaja korona virusa u Živinicama vezana za porodični klaster

Novi slučajevi registrovani su u Tuzlanskom kantonu (Živinice), Zeničko-dobojskom kantonu (Tešanj) i Srednjebosanskom kantonu (Travnik).

Tri nova pozitivna slučaja u Živinicama su vezana za porodični klaster gdje je od prekjuče poznato da su zaražene dvije osobe.

Zaražene su još dvije osobe iz Tešnja i jedna iz Travnika. U Tešnju je zaraženo ukupno 95 osoba, dok u Travniku taj broj iznosi 12.

Novozaraženi su osoba muškog pola srednje životne dobi, osoba ženskog pola srednje životne dobi i dijete. Treba istaći da su svi zaraženi asimptomatski slučajevi te da se nalaze u kućnoj izolaciji.

Na području Federacije BiH do sada je testirano 39.917 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod ukupno 1.115 osoba.

Zaključno s današnjim danom oporavilo se 949 pacijenata, pet pacijenata oporavilo se u posljednja 24 sata.

Trenutno je aktivno 127 slučajeva – oboljelih od COVID-19 u FBiH. Do danas je zabilježeno ukupno 39 smrtnih slučajeva.

Republika Srpska

Institut za javno zdravlje Republike Srpske izvijestio je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u tom entitetu, objavivši da su u posljednja 24 sata na korona virus pozitivno testirane 23 osobe.

Od 357 labaratorijskih uzoraka koja su uzeta u prethodnom danu, na korona virus je pozitivno 23 od čega je 14 žena i devet muškaraca. Mlađe životne dobi je sedam osoba, 13 njih je srednje životne dobi i tri starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta pet osoba je iz Doboja, po četiri iz Banje Luke i Modriče, po tri iz Dervente i Kotor Varoša i po dvije iz Čelinca i Prnjavora.

Trenutno se na hospitalizaciji u RS-u nalazi 70 osoba, pod zdravstvenim nadzorom je 974 osoba, a nadzor je bio uspostavljen sa 34.780 osoba.

Do sada je u RS-u potvrđeno 1.502 slučaja zaraženosti korona visom, a usljed zaraze je preminulo ukupno 116 osoba. Od početka epidemije se u tom entitetu oporavilo 1.027 osoba, a ukupno testiranih je 29.722.

Izvor: klix.ba