DRUŠTVO PREPORUKA

MORT: IJZ pripremio preporuke za postupanje i sprovođenje mjera zaštite od COVID19 u hotelima

Najvažniji aspekt turističke sezone 2020. ogledaće se u sigurnosti i poštovanju preporuka ljekarske struke, zbog čega je Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) pripremio niz mjera, među kojima su i Preporuke za postupanje i sprovođenje mjera zaštite od COVID – 19 u hotelima i drugim objektima za pružanje usluga smještaja, saopšteno je iz Ministarstva turizma i održivog razvoja.

-Svi zaposleni u hotelijerstvu dužni su da poštuju opšte mjere prevencije širenja infekcija. Takođe, na upravama i menadžerima hotela je da sprovedu određene administrativno organizacione mjere koje za cilj imaju unapređenje poštovanja preporuka i njihove implementacije u praksi, kao i niz mjera koje je IJZ predložio poslodavcima, a koje se odnose na postupanje sa zaposlenima i njihovim eventualnim obolijevanjem – ističu u saopštenju.

Kako navode, ovim preporukama definisan je niz tehničkih mjera koje su od posebnog značaja za normalno funkcionisanje objekata, prije svega Opšta pravila za hotelske prostore i druge prostore za smještaj u kojima su jasno definisana pravila održavanja higijene smještajnih jedinica, kao i uputstva za rad ugostiteljskih objekata.

-Takođe, IJZ propisao je i Preporuke za rad otvorenih i zatvorenih bazenskih kupališta, vodenih parkova, spa & wellness centara tokom epidemije COVID-19, kao i drugih objekata koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa uslugama u hotelskim i drugim ugostiteljskim objektima, u kojima se pružaju usluge smještaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka – objašnjavaju u saopštenju.

U nastavku se nalaze linkovi sa kojih se mogu preuzeti dokumenta:
https://www.ijzcg.me/me/obavezne-mjere-za-privredu-i-gradane
https://tinyurl.com/ybynmnoo

Što se tiče preporuka koje se odnose na prevoz putnika, IJZ je jasno definisao koje mjere je neophodno sprovoditi u cilju bezbjednog prevoza putnika u autobuskom i kombi prevozu, taksi vozilima i prilikom pružanja usluga iznajmljivanja vozila (rent-a-car). Preporuke se nalaze na sljedećim linkovima: https://api.coronainfocg.me/media/files/1588284757-autobuski-prevoz.pdf i https://api.coronainfocg.me/media/files/1588284767-rent-a-car.pdf.

Nakon 28 dana bez ijednog potvrđenog slučaja koronavirusa, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je na sjednici održanoj 2. juna, na predlog IJZ, odlučilo da proglasi kraj epidemije koronavirusa u Crnoj Gori.

-Kao društvo u cjelini, Crna Gora je pokazala odgovornost, zbog čega je prepoznata kao sigurna i bezbjedna destinacija, o čemu pišu poznati svjetski mediji. Nastupajuća sezona biće naročito izazovna i neophodno je da uložimo dodatne napore kako bi na odgovoran način iskoristili činjenicu i potvrdili da smo jedina corona free destinacija. Rizik od obolijevanja biće prisutan, ali dosljednim pridržavanjem mjera i preporuka IJZ-a, naša zemlja biće na dobrom putu da tokom i nakon ljetnje sezone sačuva status bezbjedne destinacije – saopšteno je iz Ministarstva.