DRUŠTVO PREPORUKA

KORONA VIRUS: Današnji bilans novooboljelih i preminulih u regionu

Ilustracija

U Srbiji je do 15 sati danas registrovano još 27 slučajeva korona virusa, ukupno 11.381.

Od posljednjeg izvještaja testirani su uzorci 3.548 osobe.

Hospitalizovano je 555 osoba, dok je na respiratoru trenutno devet pacijenata. U posljednja 24 sata nema preminuilih od korona virusa u Srbiji.

Hrvatska

Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24-satnom razdoblju je jedan, čime je ukupan broj oboljelih od korona virusa 2246, javili su iz Nacionalnog stožera, a prenosi dnevnik.hr.

Novooboljela osoba je iz Koprivničko-križevačke županije. Do sada su testirane 66.144 osobe, od toga 635 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju je 27 osoba. Od toga su na respiratoru četiri pacijenta.

Ukupan broj ozdravljenih je 2063. Ukupan broj preminulih je 103.

Sjeverna Makedonija

U posljednja 24 sata testirano je 1.120 osoba, od kojih je 35 pozitivno na korona virus, saopštio je ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče. Od novooboljelih 22 je iz Skoplja, četiri iz Kumanova, po jedan iz Štipa, Tetova, Struge i Gostivara.

Oporavljenih pacijenata je 19 – osam iz Skoplja, tri iz Kumanova, po dva iz Prilepa, Bitole i Negotinoa i po jedan iz Tetova i Velesa.

Na Klinici za infektivne bolesti preminuo je pacijent iz Skoplja (69 godina), hospitalizovan 15. maja, na GOB ,,8. septemvri” preminuli su pacijent iz Struge (70 godina), primljen 17. maja, kao i dva pacijenta iz Skoplja, jedan od 70 godina, primljen 28. maja, a jedan od 47 godina, primljen 21. maja. U današnjem izvještaju instituta za javno zdravlje Sjeverne Makedonije, kako dalje navodi Filipče, evidentirana je iz beba iz Skoplja koja je avionom prevezena u dječju kliniku u Švajcarskoj, a koja je bila pozitivna na kovid-19. Beba je u Švajcarskoj i preminula.

Ukupno je urađeno 28.804 testiranja, zaraženih je 2.164, oporavljenih 1.525, preminulih 131, dok je aktivnih slučajeva 498.

Bosna i Hercegovina

Osam osoba zaraženo je korona virusom u posljednja 24 sata u Federaciji BiH, prenosi Avaz.ba.

Radi se o sedam slučajeva iz Tešnja i jednom slučaju iz Usore.

U protekla 24 sata na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 277 uzoraka.

Tešanj je postao novo žarište koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu. Novi klaster je firma ,,Koža-komerc”, a svih 80 radnika nalazi se u samoizolaciji od 23. maja.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Službi za mikrobiologiju Bolnice Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici Foča izvršeno je testiranje 475 laboratorijskih uzorka. Korona virus potvrđen je kod jedne osobe u Republici Srpskoj.

Radi se o muškarcu srednje životne dobi iz Banja Luke. Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.395 slučaja korona virusa, a preminulo je ukupno 110 osoba kod kojih je potvrđen korona virus. U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 873 osoba, a testirano je 26.822 osobe.

Ukupan broj hospitalizovanih je 102, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 33, a u opštim bolnicama 69. Na Odjeljenju COVID 19 UКC-a RS hospitalizovano je 26 pacijenata sa težom i srednje teškom kliničkom slikom, dok je u izolaciji pet pacijenta. Ukupan broj lica kod kojih je test SARS-CoV-2 pozitivan sa blagom kliničkom slikom ili bez simptoma u objektima za izolaciju je 106.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 2.363 osobe, a nadzor je završen kod 32.845 osoba.

Slovenija

Nakon 613 urađenih testova, u Sloveniji u petak nije otkriven ni jedan novozaraženi od korona virusa, saopštila je slovenačka vlada.

U slovenačkim bolnicama leči se još samo sedmoro obolelih od kovida 19, dva pacijenta su u intenzivnoj nezi, a juče ni jedan nije otpušten iz bolnice, prenosi agencija STA.

Broj preminulih tokom epidemije u Sloveniji je 108, dok su, prema zvaničnim podacima, ukupno potvrđena 1.473 slučaja zaraze.

B.R.