ART PREPORUKA

ART: Venecijanski filmski festival biće održan od 2. do 12. septembra

Foto: visitvenezia.eu

Uprkos tome što je Italija među najteže pogođenim zemljama, sa više od 33.000 smrtnih slučajeva, direktor Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, Alberto Barbera potvrdio je da će 77. izdanje Mostre biti održano od 2. do 12. septembra 2020. godine.

Odluka o održavanju Venecijanskog filmskog festivala, uprkos pandemiji korona virusa, pozdravlja se kao ,,znak nade” za filmski svijet poslije zatvorenih bioskopa, zatvorenih filmskih setova i otkazanih gala večeri.

– To će biti izdanje sa jedinstvenim karakteristikama i zbog toga ćemo ga pamtiti – naveo je Barbera na Instagramu.

Prema njegovim riječima, još se ne zna kako će festival tačno izgledati, ali će organizatori uložiti napore da bude sve u najboljem redu.

Organizatori Mostre počeli su pripreme za festival na kome će biti primijenjene nove zaštitne mjere protiv širenja korona virusa.

Očekuje se da će ove godine filmski festival posetiti manji broj ljudi.

Glavnu nagradu festivala, ,,Zlatnog lava”, prošle godine je dobio film ,,Džoker” reditelja Toda Filipsa sa Hoakinom Finiksom u glavnoj ulozi.

Mostra je, uz festivale u Kanu i Berlinu, jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

Festival je, kao dio Bijenala u Veneciji, ustanovio grof Đuzepe Volpi 1932. godine. Od 1932. do 1942. godine glavna festivalska nagrada ,,Zlatni lav”, nosila je ime ,,Kup Musolini”, po tadašnjem italijanskom fašističkom premijeru Benitu Musoliniju.

Nagrada ,,Zlatni lav”, ustanovljena je 1949. godine, a prvo priznanje pripalo je francuskom filmu ,,Manon”.

Izvor: rts.rs

kud duga