Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

SZO: Nema opuštanja, rizik i dalje postoji

Rezultat koji je Crna Gora napravila u borbi sa pandemijom koronavirusa je nešto na šta građani treba da budu ponosni, kazala je gostujući u “Bojama jutra” šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Mina Brajović.

Kako ističe, država je preuzela prave mjere u pravom trenutku, ali je virus i dalje tu, i biće pored nas još neki duži vremeski period, te nema prostora za opuštanje.

-Zemlja mora da nastavi mjere aktivnog nadzora. Činjenica što nema oboljelih u Crnoj Gori ne znači da je rizik nula. Rizik od ponovnog unošenja infekcije može da se svede na minimum. Sada je i velika je odgovornost na građanima. Važno je da vodimo računa o distanci, higijeni ruku, nošenju maski i da se građanima plasiraju ponošanja koja mogu da budu rizična – navela je Brajović.

Saopštila je da je nošenje maske okosnica odgovornosti u drugoj fazi epidemije.

-Pravilna upotreba maski je broj jedan, broj dva je da maska ima efekat samo ukoliko se primjenjuje kao jedna od mjera protiv virusa. Važno je nastaviti intezvnije – istakla je Brajović.

Komentarišući odluku o otvaranju granica Brajović je rekla da je to jedna od mjera paketa procesa tranzicije iz stanja potpune blokade u novu realnost.

-Preporuka SZO je da otvaranje granica mora da bude oprezno. U Crnoj Gori mjere se preduzimaju oprezno i fazno. Pažljivo se prati epidemiološka situacija. Postoje periodi između svakog koraka, kako bi se vidjeli efekti prethodnog odgovora, što je dobro – zaključila je Brajović.

 

Izvor: Vijesti