DRUŠTVO PREPORUKA

SKOPLJE: Dr Aleksandar Nikolić u timu koji je izveo prvu transplantaciju srca

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

Na Univerzitetskoj klinici za državnu kardiohirurgiju u Skoplju uspješno je urađena prva transplantacija srca u Sjevernoj Makedoniji od preminulog donatora.
– Ovim smo ispisali istoriju jer je prvi put u našoj zemlji napravljena transplantacija srca od preminulog donatora. Prvi put su ujedinjeni kapaciteti, iskustvo i ekspertiza naših vrhunskih kardiohirurga – rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče.
Filipče je istakao da je to bio dan pun emocija za sve, ,,za porodicu Dinevi koja je izgubila voljenu majku i suprugu Emiliju Dinevu i porodicu Ognenovski čiji je otac i suprug dobio drugu šansu.”
Porodica Emilije Dineve odlučila je da donira njeno srce i bubrege.
– Sada srca Emilije Dineve kuca u grudima Ivana Ognevskog, a njeni bubrezi sačuvali su život još dva pacijenta koji su bili na dijalizi godinama. Dan pun emocija za mene kao čovjeka, kao hirurga, a onda na kraju i kao ministra zdravlja – rekao je Filipče.

Foto: Venko Filipce/Facebook

Donator srca je preminula 43-godišnjakinja, a srce je presađeno 54-godišnjem pacijentu.
Operacija je izvedena sinoć i trajala je šest sati, a izveo ju je tim kardiohirurga u kom su bili Saško Jovev (Državna kardiohirurgija), Žan Mitrev (Klinika ,,Žan Mitrev”) Aleksandar Nikolić (Adžibadem Sistina) i anesteziolog Maja Mojsova (KARIL).
Nikolić je ranije bio načelnik Centra za kardiohirurgiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).