DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: Za obrazovne ustanove Glavnog grada 20 miliona eura

Nedavno završene ili aktuelne rekonstrukcije, te kapitalni projekti u oblasti obrazovanja na teritoriji Glavnog grada vrijedni su ukupno oko 20 miliona eura, što dovoljno govori o usmjerenosti ne samo Ministarstva prosvjete, već prije svega ove Vlade, na suštinsko poboljšanje uslova u kojima borave đaci, poručio je Filip Grujić, načelnik Službe za investicije i javne nabavke Ministarstva prosvjete, prilikom obilaska radova koji se izvode u OŠ „Maksim Gorki“, čija je ukupna vrijednost oko 100.000 eura, a kojima je riješen najveći broj otvorenih pitanja ove škole.

On je rekao da je samo u posljednjih nekoliko mjeseci u desetak projektata koji se tiču obrazovne infrastrukture Glavnog grada, uloženo oko 800.000 eura, dok se trenutno radi na rekonstrukciji desetak objekata vrijednosti oko 700.000 eura. Drugim riječima, ukupna vrijednost završenih i aktuelnih rekonstrukcija u Podgorici je oko 1,5 miliona eura.

-Kada je u pitanju OŠ „Maksim Gorki“ već je urađena rekonstrukcija rasvjete i drugih djelova škole, kao i obnova stepeništa koje omogućava dodatni, i rasterećuje glavni ulaz u Školu, u šta je ukupno investirano oko 50.000 eura. Trenutno se radi i na rekonstrukciji toaleta i svlačionice vrijednosti takođe oko 50.000 eura, što sve skupa iznosi oko 100.000 eura investicija samo u ovu školu- kazao je Gujić.

On se osvrnuo na radove u još jednoj velikoj gradskoj školi, OŠ „Štampar Makarije“ gdje se radi na proširenju kapaciteta objektima prekoputa ove škole, čijom će se rekonstrukcijom i adaptacijom dobiti osam novih učionica. Ovaj prostor će, kako je planirano, spremno dočekati početak naredne školske godine.

-U ovaj prostor biće uloženo oko 200.000 eura, tender za izvođenje radova je u toku, a početak radova se očekuje početkom juna kako bi se objekat pripremio za narednu školsku godinu- kazao je on.

Grujić je pomenuo još jedan projekat koji se u ovoj školi radi u saradnji sa Agencijom za stanovanje Glavnog grada, a riječ je o produženom boravku škole „Štampar Makarije“, vrijednom oko 45.000 eura, za koji je već izabran izvođač radova, tako da će i ovaj prostor brzo biti u funkciji.

-Naravno, ne možemo da ne napomenemo i ključne kapitalne projekte u Glavnom gradu: izabrano je idejno rješenje škole u Tološima vrijednu sedam miliona, završen je tender za izbor izvođača radova u Bloku 6 vrijednosti dva miliona eura i u narednim danima nas očekuje polaganje kamena temeljca. Takođe, priprema se realizacija projekta izgradnje škole i vrtića u City kvartu, ukupne vrijednosti preko 10 miliona eura – rekao je Grujić. On je podsjetio i da će škola „Sergije Stanić“ biti rekonstruisana i to u cjelosti, u okviru projekta sa EIB-om, i samo ta rekonstrukcija biće vrijedna više stotina hiljada eura, što sve skupa iznosi više od 20 miliona eura.