DRUŠTVO PREPORUKA

UCG: Virus COVID 19 povećao interesovanje za poljoprivredu i upis na Biotehnički fakultet

U situaciji izazvanoj virusom COVID 19, pokazalo se koliki značaj ima poljoprivreda i sopstvena proizvodnja hrane, za sebe na svome, za sigurnost svakog pojedinca i normalno funkcionisanje društva, smatra prodekanka za nastavu Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Snježana Hrnčić.

-Spoznaja o značaju sopstvene poljoprivredne proizvodnje i saznanja koja imamo sa terena da se veliki broj, posebno mladih, ljudi zainteresovao i krenuo po prvi put u sopstvenu proizvodnju, daje nam za pravo da očekujemo veliki odziv za upis na naše studijske programe – istakla je ona.

Promociji Biotehničkog fakulteta, objašnjava prodekanka Hrnčić, doprinosi i veliki broj ličnih kontakata koji ima većina njihovih zaposlenih sa poljoprivrednim proizvođačima, na obostrano zadovoljstvo.

Broj studenata koji će ove godine moći da upiše studijske programe na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore biće utvrđen, kako je najavila, krajem maja, u skladu sa licencom i prostornim kapacitetima.

-Zainteresovanim kandidatima sve informacije, vezane za upis na fakultet i studijske programe koje relizujemo, dostupne su na zvaničnoj stranici Biotehničkog fakulteta i objavljene su i u najnovijem Informatoru Univerziteta Crne Gore za studijsku 2020/2021 koji je dostupan na sajtu Univerziteta – kazala je prodekanka Hrnčić.

Informacije o upisu dostupne su i u Pravilniku o bližim uslovima, kriterijumima i postupku upisa u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore.

Najveće interesovanje i najveći broj upisanih studenata, saopštava prodekanka Hrnčić, tradiconalno je vezano za akademski studijski program Biljna proizvodnja, na kome se svake godine popune sva mjesta već u prvom upisnom roku, dok se na studjskom programu Animalna proizvodnja mjesta uglavnom popune u drugom upisnom roku.

– Studijske programe na Biotehničkom fakultetu mogu upisati kandidati koji su završili gimnaziju, licencirane srednje vjerske škole i sve srednje stručne škole. Predmeti koji se boduju prilikom upisa su biologija i hemija, a kanidati koji nisu imali ove predmete u trećem i četvrtom razredu mogu ih polagati preko diferencijalnog ispita – rekla je ona.

Prošle godine, na studijskom programu Biljna proizvodnja upisano je 60 studenta, a na studijski program Animalna proizvodnja 35 studenata.

-Biotehnički fakultet realizuje i dva primijenjena studijska programa na koja su upisana 43 studenta. Na studijski program Kontinentalno voćarstvo i ljekovito bilje u Bijelom Polju, upisano je 25 studenta, a na studijski program Mediteransko voćarstvo, u Baru, 18 studenta – kazala je prodekanka Hrnčić.

One Response to UCG: Virus COVID 19 povećao interesovanje za poljoprivredu i upis na Biotehnički fakultet