DRUŠTVO PREPORUKA

MP: Od danas elektronski upis u osnovne škole

Elektronski upisi u osnovne škole počeće danas, najavljeno je iz Ministarstva prosvjete.

Ministar prosvjete Damir Šehović i rezidentna koordinatorka sistema Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori Fiona Mekluni, saopštili su da je Ministarstvo uz pomoć kancelarije UN pripremilo elektronsku platformu za upise u vrtiće, osnovne i srednje škole.

Time će, kako su naveli, upisna procedura biti olakšana i usklađena sa epidemiološkom situacijom.

Sva tri upisa, dodaju, smještena su na jednu platformu, a adresa je www.upisi.edu.me.

Šehović je istakao da će elektronski upis biti veoma jednostavan, dostupan i da je koncipiran tako da, u najvećoj mogućoj mjeri smanjuje unos podataka od samog korisnika.

-Velika prednost elektronskog upisa jeste to što sve završavate iz svog doma, te što su servisi dostupni 24 sata – kazao je Šehović.

Prema njegovim riječima, sistem je koncipiran tako da, u najvećoj mogućoj mjeri skraćuje i samu elektronsku proceduru, jer se mnogi podaci preuzimaju automatski iz postojećih baza podataka, kako ih roditelji ne bi morali unositi.

Mekluni je saopštila je da je crnogorski sistem obrazovanja u posljednja dva mjeseca jasno pokazao kako tehnologija može da se upotrijebi u svrhu pružanja obrazovnih mogućnosti za sve.

-Da bi se roditeljima omogućilo da bezbjedno i blagovremeno upišu djecu u osnovnu školu i vrtiće, UNDP je zahvaljujući sredstvima Evropske unije (EU) kreirao novi elektronski servis, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom javne uprave. Ovo je dugoročno digitalno rješenje koje će olakšati postupak i roditeljima i djeci, a i upravama škola. Troši se manje vremena i manje papira, a sve se može obaviti iz udobnosti vašeg doma – rekla je Mekluni i dodala da je e-upis automatizovan i oslanja se na Nacionalni sistem za razmjenu podataka koji su zajednički uspostavili UNDP i Ministarstvo javne uprave, uz finansijsku podršku EU.

 

Izvor: Dnevne novine