Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

BELGIJA: Crnogorka Stanislava Vratnica (83) pobijedila COVID-19

Crnogorka  Stanislava Vratnica koja živi u Kraljevini Belgiji, uspješno je pobijedila COVID-19, saopštili su iz Kulturno-informativnog centra Crne Gore u Luksemburgu.

Gospođi Vratnica je 15. maja  izabrani ljekar Dr. Leon Konston(Léon Constant) saopštio rezultate laboratorijskih nalaza koji su pokazali da je prebolovala i razvila antitijela protiv COVID-19, a da za to nije znala. Prema njegovoj procjeni to se desilo sredinom marta iako je Stanislava u tom periodu bila potpuno izolovana i nije imala kontakte osim sa snahom koja brine o njoj. Porodica je na  početku epidemije tražila da joj se uradi test na korona virus jer spada u rizičnu grupu. Zbog nedostatka testova s jedne strane i zbog odsutnosti simptoma bolesti to nije urađeno.

-Dr. Konston nije krio zadovoljstvo, ali i čuđenje  jer je slučaj njegove pacijetkinje  potpuno izlazio iz okvira teorije o korona virusu… Naime, gospođa Vratnica godinama pati od više ozbiljnih hroničnih patologija, a prošle godine je bila podvrgnuta kateterskoj zamjeni aortnog zaliska (TAVI)…-naveli su iz KIC Crne Gore u Luksemburgu.

 

Stanislava sa unukom

Gospođa Vratnica kazala je da je ova novost za nju apsolutno ohrabrenje. 

-Do sada sam se prilično dobro nosila sa svojim godinama. Kao “osoba sa rizikom” bila sam potpuno isključena iz svih aktivnosti i odsječena od porodice i voljenih osoba. Iskreno, plašila sam se da ću zbog godina mjesecima biti “stavljena na stranu” i poslije ukidanja mjera izolacije. Pogotovo otkako sam čula izjavu Ursule Von der Leyen, predsjednice Evropske komisije da je do pronalaženja vakcine potrebno, što je više moguće, ograničiti kontakte sa starijim osobama. A vakcina se ne očekuje prije kraja godine… Bilo mi je teško u izolaciji ali sam shvatila da moram biti disciplinovana i strpljiva. Starijim osobama, možda i više nego ostaloj populaciji, trebaju socijalni kontakti. Potrebu za voljenim osobama i ljudskom toplinom ekrani ne mogu zamijeniti-kazala je Vratnica.

Iz KIC CG u Luksemburgu navode da je Stanislava Vratnica najstarija članica Udruženja belgijsko-crnogorskog prijateljstva “Montenegro”. Živjela je u Podgorici, u Tološima, rodom je od Velimirovića iz Donjeg Zagarača, a od 2004. godine živi u Ojpenu (Eupen)u Belgiji gdje i najveći dio njene porodice.Ima četiri sina- Borisa, Srđana, Gorana i Velibora. Penziju je ostvarila kao službenica računovodstva fabrike “Radoje Dakić” u Podgorici.

Kada  god se ukaže prilika rado se vraća svom domu i svojoj Crnoj Gori gdje se najljepše osjeća.

Mn.M.