DRUŠTVO PREPORUKA

AMSCG: Kolovozi suvi, vidljivost dobra

Saobraćaj se obavlja nesmetano, kolovozi su suvi, vidljivost dobra. Na putevima koji vode duž klisura i usjeka skrećemo pažnju na pojavu sitnijih odrona. Savjetujemo opreznu vožnju prilagođenu trenutnom stanju na putu i poštovanje pravila saobraćaja, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore.

Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti je donijelo odluku o zabrani ulaska strancima, osim strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori i strancima koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet robe.

Od petka 15.05.2020. godine na cijeloj teritoriji Crne Gore je dozvoljen saobraćaj putničkim i taksi vozilima, a od ponedjeljka 18.05.2020. godine i javni putni i željeznički saobraćaj. Od 15.05.2020 godine ukida se privremena mjera da se u putničkom vozilu mogu prevoziti najviše dvije punoljetne osobe.

Obustava putničkog međunarodnog saobraćaja, osim najavljenog dolaska crnogorskih državljana, posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava, Operativnom štabu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, uz obavezan smještaj u karantin, u skladu sa rješenjem zdravstveno-sanitarne inspekcije;

Obaveza nadležnih organa koji vrše kontrolu i regulisanje saobraćaja na putevima da saobraćajne dozvole kojima je istekao rok važenja smatraju važećim, ako vozač uz dozvolu posjeduje važeću polisu osiguranja i dokaz o izvršenom tehničkom pregledu vozila;

Zatvoreni su sljedeći granični prelazi:

– Republika Srbija je 20.03.2020. godine u 08.00 sati zatvorila sve granične prelaze osim za transportna vozila

– Crna Gora-Republika Srbija: Ranče-Jabuka, na putnom pravcu Pljevlja-Prijepolje; Vuče-Godova na putnom pravcu Rožaje-Tutin i Vrbnica prema Bijelom Polju, kao i svi prelazi namijenjeni za pogranični saobraćaj

– Crna Gora-Bosna i Hercegovina: Šćepan Polje-Hum na putnom pravcu Plužine-Foča; Šula-Vitina na putnom pravcu Pljevlja-Foča, Sitnica-Zupci na putnom pravcu Herceg Novi-Trebinje i Metaljka na putnom pravcu Pljevlja-Čajniče

– Crna Gora-Republika Albanija: Grnčar-Baškim na putnom pravcu Plav-Skadar i Sukobin-Murićani na putnom pravcu Ulcinj-Skadar

– Crna Gora-Republika Hrvatska: Kobila-Vitaljina na putnom pravcu Herceg Novi-Vitaljiina-Dubrovnik

– Crna Gora-Kosovo: Kula na putnom pravcu Rožaje-Peć

Do završetka radova na rekonstrukciji magistralnog puta M-7, dionica Trubjela-Vilusi, odobrava se totalna obustava saobraćaja za sve vrste vozila, u terminu od 10 do 16 sati.

Privremeno se zatvara granični prelaz Vraćenovići za period od 90 dana, najkasnije do 01.06.2020. godine tokom izgradnje saobraćajne infrastrukture na zajedničkom graničnom prelazu Vraćenovići-Deleuša, na putnom pravcu Nikšić-Bileća. Granični prelaz Vraćenovići je zatvoren od 27.02.2020. godine. Saobraćaj je preusmjereni na druge granične prelaza za međunarodni i robni saobraćaj.

Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji regionalnog puta Krstac-Ivanova korita, dionica Međuvršje-Ivanova korita, doći će do promjene režima saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni, kao i potpune obustave saobraćaja za sve vrste vozila u terminu od 09.00 do 12.00 i od 14.00 do 17.00 sati.

Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji magistralnog puta M-21 Barski Most-Ribarevine, dionica obilaznica Bijelo Polje –Ribarevine, do 28.05.2020. godine promijenjen je režim saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni a na snazi su povremene obustave saobraćaja ne duže od 15 minuta.

Od 02.04.2020 godine do završetka radova na rekonstrukciji puta Lubnice-Jelovica, odobrava se obustava režima saobraćaja za sve vrste vozila u trajanju ne dužem od dva sata u terminu od 07.00 do 17.00 sati.

Od 28.04.2020. godine do 15.05.2020 godine, zbog izvođenja minerskih i asfalterskih radova na putu Dinoša-Cijevna Zatrijebačka, odobrava se totalna obustava saobraćaja za sve vrste vozila u terminima od 08.00 do 16.00 sati.

Od 28.04.2020. godine do 18.05.2020. godine, zbog izvođenja radova na investicionom presvlačenju asfaltnog kolovoza magistralnih puteva M-1 dionica Debeli brijeg-Kotor, M-1 dionica Kotor-Krtolska raskrsnica, M-1 dionica Krtolska raskrsnica-Petrovac i M-11 dionica Lepetani-Krtolska Raskrsnica, doći će do promjene režima saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni na mjestu izvođenja radova u intervalu od 07.00 do 19.00 sati.

Do završetka radova na rekonstrukciji magistralnog puta M-2 Debeli Brijeg-Herceg Novi, lokalitet Tatarbašča, došlo je do promjene režima saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni na mjestu izvođenja radova.

Na regionalnom putu Mojkovac-Đurđevića Tara, u mjestu Gojakovići, saobraćaj se obavlja jednom trakom naizmjenično.

Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji regionalnog puta R-23 Cerovice-Rogami, dionica Rogami-Spuž, promijenjen je režim saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni.

Na magistralnom putu M-4, dionica Podgorica-Božaj, zbog izvođenja radova na izgradnji kružne raskrsnice u Tuzima, postavljena je privremena saobraćajna signalizacija.

Do završetka radova odobrava se postavljanje privremene saobraćajne signalizacije, zbog izvođenja radova kod Doma Vojske i kod skretanja za Gradiošnicu na magistralnom putu M-11, dionica Lepetani-Tivat.

Od 26.03.2020 godine od 06.00 sati broj polazaka tj. frekventnost trajektnog saobraćaja će se odvijati na način da će u funkciji stalno biti jedan trajekt tokom 24 sata, s tim što će polasci iz Kamenara biti na svaki sat računajući od punog sata (6 h, 7 h, 8 h..), a polasci iz Lepetana na svaki sat računajući od pola sata (6.30 h, 7.30 h, 8.30 h…)

Saobraćaj je slabijeg do umjerenog intenziteta na putevima van gradskih sredina.