ART PREPORUKA

,,EUROVISION SONG CELEBRATION 2020”: Prvo revijalno polufinale obilježile gospel i elektro numere (video)

Foto: NPO/AVROTROS/NOS

Uslijed pandemije korona virusa ,,Pjesma Evrovizije” nije održana, ali to nije bio razlog da ovo takmičenje ne dođe u domove gledalaca širom svijeta 12, 14. i 16. maja.
Organizatori su odlučili da svi predstavnici pošalju numere koje je trebalo da otpjevaju ove godine u dvorani ,,Ahoj” u Roterdamu, pa su tako nastale dvije večeri pod nazivom ,,Eurovision Song Celebration 2020” i finalna ,,Eurovision: Europe Shine A Light”.
Prvi dio ,,Eurovision Song Celebration 2020” emitovan je večeras preko evrovizijskog YouTube kanala. Red nastupa bio je isti kao što bi bio prve polufinalne večeri.
Otvorile su ga, snimkom sa lokalnog takmičenja, predstavnice Švedske ,,The Mamas” sa pjesmom ,,Move”. Moćni gospel glasovi bili su pravi uvod u ono što slijedi. Podsjećamo, ,,The Mamas” su nastupale kao prateći vokali Džonu Lundviku na ,,Pjesmi Evrovizije” 2019. godine.
Uslijedili su predstavnici Bjelorusije, sastav ,,VAL” sa numerom ,,Da Vidna”. Bilo je divno opet čuti bjeloruski jezik na ,,Evroviziji”. Oni su poslali snimak sa lokalnog takmičenja.
Australijanka Montenj poslala je snimak pjesme ,,Don’t Break Me” sa kojom je pobijedila na lokalnom takmičenju za predstavnika ,,Eurosonga”.
Sljedeći je bio Vasil iz Sjeverne Makedonije sa numerom ,,You”, koju je predstavio putem spota, dok je Slovenka Ana Soklič poslala snimak svoje pjesme ,,Voda” sa pobjedničkog nastupa na lokalnom takmičenju. Soklič je prelijepu pjesmu otpjevala na maternjem jeziku, pa je bilo divno čuti i slovenski na ,,Evroviziji”.
Litvanci, sastav ,,The Roop”, predstavili su se spotom za predivnu pjesmu ,,On Fire”, dok se i Irkinja Lesli Roj, takođe, odlučila za spot za svoju numeru ,,Story Of My Life”, baš kao i ruski bend ,,Little Big” sa pjesmom ,,Uno”.
Belgija je napravila odličan potez izabravši za svog predstavnika poznati sastav ,,Hooverphonic”. Oni su divnu pjesmu ,,Release Me” poslali u formi spota.
Zanimljivu numeru poslala je, u obliku spota, Malta. Moćna predstavnica Destini otpjevala je numeru ,,All of My Love”. Destini Čukunjere, podsjećamo, predstavljala je Maltu na dječjoj ,,Pjesmi Evrovizije” 2015. godine, kada je i pobijedila sa numerom ,,Not My Soul”, aonda je zapjevala i prateće vokale Mikeli na ,,Pjesmi Evrovizije” 2019.
Uslijedio je predstavnik Hrvatske Damir Kedžo sa prelijepom pjesmom ,,Divlji vjetre”.
Azerbejdžanka Efendi poslala je spot za pjesmu ,,Cleopatra”, baš kao i Kipranin Sandro za numeru ,,Running”.
Norvežanka Ulrike poslala je snimak pjesme ,,Attention” sa lokalnog takmičenja za predstavnika ,,Evrovizije”.
Etiopljanka, jevrejka Eden Alene za Izrael je poslala pobjednički nastup sa lokalnog evrovizijskog takmičenja, a numeru ,,Feker Libi” otpjevala je na engleskom i amharskom jeziku. Podsjećamo, amharski jezik govori se i u Etiopiji i Izraelu, pa je bilo divno čuti ovaj prelijepi jezik na ,,Eurosongu”.
Rumunka Roksen poslala je spot za svoju numeru ,,Alcohol You”.
Ukrajinci su poslali pobjednički nastup svojih predstavnika sa lokalnog evrovizijskog takmičenja. Vrlo interesantnu pjesmu ,,Solovey”, sa ukrajinskim melosom, otpjevali su ,,A_Go” na maternjem jeziku.
Italijani su poslali spot Diodata sa prelijepom pjesmom ,,Fai Rumore”. Numera je otpjevana na italijanskom, dok je u spotu objavljen i titl na engleskom jeziku.
Ben Dolić predstavio je Njemačku sa spotom za pjesmu ,,Violent Thing”, dok je revijalni dio završen spotom za prelijepu gospel numeru ,,Grow” Holanđanina Jeangua Makroja.
Svi izvođači prve polufinalne večeri imali su simpatičan izazov, da svoje pjesme otpjevaju u drugom žanru, a dali su i svoje ,,top tri” najomiljenije evrovizijske numere. Sastavu ,,The Mamas” najdraža pjesma je ,,Proud” Tamare Todevske, dok je omiljena Ane Soklič ,,Suus” predstavnice Albanije Rone Nišliu. Vasil se odlučio za sunarodnicu Kaliopi na drugom mjestu sa ,,Crno i belo”, dok su mu na prvom mjestu sestre iz Španije ,,Azúcar Moreno” sa pjesmom ,,Bandido”.
Fanovi su poslali svoje komentare pjesama i nastupe.
Drugi dio ,,Eurovision Song Celebration 2020” biće priređen, takođe na YouTube kanalu, 14. maja, kada je trebalo da bude održano drugo polufinalno veče.
Podsjećamo, ,,Evrovizija” će biti održana naredne godine u Roterdamu, a svi ovogodišnji predstavnici moći će da se takmiče sa drugom numerom.

B.R.