ART PREPORUKA

ART: Mađarski bend ,,Belau” objavio pjesmu sa Kirstine Stube Teglberg (video)

Mađarska ,,Belau” jedna je od elektronskih grupa koje najviše obećavaju na evropskoj muzičkoj sceni, navodi se u saopštenju ovog benda.
U tri godine imali su skoro 200 nastupa u 23 zemlje. Debitantskim albumom ,,The Odyssey” osvojili su mađarski Gremi za najbolji elektronski album godine. Sada ,,Belau” predstavljaju novu pjesmu sa Kirstine Stube Teglberg (Blue Foundation) sa albuma ,,Colourwave” koji će biti u prodaji 29. maja.
Egzotične ritmove publika će moći da čuje uživo na turneji koja počinje na jesen, poručuju iz ,,Belaua”.
,,Belau”, koji čine Peter Kedveš i Krištijan Buzas, bend je koji pokušava da omogući utočište modernom čovjeku kroz muziku, predstavljajući put ka samosvjesti kroz dubinu duše individualca. Moderni i elegantni elektronski ritmovi sa stihovima punim čežnje i utjehe inspirisani su osnovnim elementima prirode, posebno beskonačnim morem. Dugoročni ciljevi sve većeg projekta uključuju stvaranje višestrukih konceptnih LP-ova, od kojih će svaki od njih ,,uhvatiti” vibracije različite geografske oblasti u svijetu.
,,Belauov” prvi hit ,,Island of Promise” našao se na nekoliko top-listi, u međunarodnim reklamama i HBO seriji. Nakon objavljivanja albuma prvijenca ,,The Odyssey”, ,,Belau” je ostvario uspjeh, bio na evropskoj turneji, imao skoro 200 nastupa u 23 države i impresionirao publiku na poznatim festivalima poput Primavera, Eurosonic, Electric Castle, Sziget i SXSW. S ovim albumom osvojili su mađarsku Gremi nagradu za najbolji album elektronske muzike. Pjesme sa albuma puštane su na BBC Radiju 1, a više od 20 sedmica bile su na top-listi EBBA.

Belau u Barseloni

Nakon što su postali, kako se dalje navodi u saopštenju, mađarski izvozni proizvod broj jedan, na početku 2018. godine ,,Belau” je počeo sa radom na novom konceptualnom albumu koji će biti živopisan kao Karibi. Elektronski duo u usponu ima tako novu pjesmu, u kojoj se pojavljuje Kirstine Stube Teglberg, nekadašnja pjevačica i tekstopisac danskog triphop pionira ,,Blue Foundationa”.
– ,,Rapture” je napisan kao želja da se zaustavi ,,slijepa” muka i forsiranje stvari bez uzimanja u obzir signale tijela ili okoline. Pjesma izražava čežnju za životom na potpuno drugi način koji je slobodan, otvoren, voljen i u kojem se uživa – naveliko i na malo – kažu iz ,,Belaua” o pjesmi čiju su inspiraciju pronašli u ogromnoj moći prirode, njenom izobilju i vječnoj alternaciji između napretka i odmora, protoka i mirnoće.
Predivni elektronski dragulj ima i sanjivi, animirani, podvodni spot koji održava tekst pjesme, piše u saopštenju.

Drugi album, pod nazivom ,,Colourwave”, donijeće ljeto 29. maja, uz mnogo opuštajućih ritmova, egzotičnih instrumenata, 808 sabova i organskih ritmova koje su sami prikupljali. Uslijed krize kovida 19, ,,Belau” je morao da odloži turneju povodom objavljivanja novog albuma, pa se iz grupe nadaju da će ona početi u oktobru.
Za sve informacije, tu su društvene mreže ovoga benda.
B.R.